середа, 28 жовтня 2020 12:13

На Covid-19 антибіотики не діють: інфекціоніст пояснив, чому й коли їх призначають

Автор: надане Євгеном Дубровським
  Євген Дубровський не радить пацієнтам самовільно приймати антибіотики при коронавірусі. Їх нераціональне застосування затягує строки одужання.
Євген Дубровський не радить пацієнтам самовільно приймати антибіотики при коронавірусі. Їх нераціональне застосування затягує строки одужання.

Хворим на коронавірус антибіотики призначають у разі загрози розвитку бактеріальної пневмонії, яка виникає на тлі зниження імунітету. "Профілактичне" лікування цими препаратами, як показує практика, неефективне. Безконтрольний нераціональний прийом АБ спричинить антибіотикорезистентність у населення у майбутньому. Це серйозна небезпека.

Про це Gazeta.ua розповів Євген Дубровський, столичний інфекціоніст.

"Covid-19 – респіраторний вірус. Антибіотики на нього не діють. У лікуванні коронавірусної хвороби очікувати ефекту від них – марна справа. Але є інші супутні моменти, коли призначення буде цілком коректним та необхідним. У багатьох перебіг захворювання досить легкий. Але певна група переносить його важко, бо порушено базовий стан імунної системи. На це впливає маса чинників. В основному це набуті проблеми з імунітетом та важкі супутні захворювання. На тлі зниженого імунітету швидко приєднується бактеріальна флора та розвиваються пневмонії. Саме в контексті появи бактеріальної пневмонії і призначаються антибіотики, - розповів Євген Дубровський.

За словами лікаря, пневмонія розвивається не в усіх. Відповідно, не всім показано призначення антибіотиків. Раннє, необґрунтоване, нераціональне їх використання шкодить пацієнту та затягує термін одужання.

""Профілактичне" призначення антибіотиків є серйозною лікувальною помилкою. Але треба бути уважним до стану хворого та вчасно побачити ускладнення, одним з яких може бути пневмонія", - додав інфекціоніст.

Лікар не радить самовільно приймати антибіотики, бо це погіршує природні захисні сили імунітету, сприяє появі власних антибіотикорезистентних штамів мікроорганізмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо член сім'ї захворів на коронавірус

"Порушені строки та схема прийому антибіотика не вбивають бактерії, а лише загартовують останніх та роблять дуже небезпечними в майбутньому. І зрештою, аж ніяк не покращують прогноз чи перебіг захворювання. На Covid-19 антибіотики не діють!" - додав лікар.

Хворим на коронавірус, яких не госпіталізовано, за появи незрозумілих чи небезпечних симптомів, а також за відсутності покращення вже на 5-6 добу, радить не панікувати, а звертатися до лікаря за кваліфікованою допомогою. Подальше самолікування є неефективним.

У деяких країнах Європи протягом останнього тижня смертність від коронавірусу зросла майже на 40% порівняно з попереднім тижнем, а кількість випадків інфікування - на третину.

Зараз ви читаєте новину «На Covid-19 антибіотики не діють: інфекціоніст пояснив, чому й коли їх призначають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі