середа, 16 січня 2019 12:00

МОЗ розповіло про небезпеку гепатиту С

МОЗ розповіло про небезпеку гепатиту С
Гепатит С здатен протікати безсимптомно. ФОТО: life4me.plus

Гепатит С є потенційно небезпечним для життя. Передається він від однієї людини іншій через кров. Уражає печінку. У хронічній формі може призвести до появи в органі фіброзу, цирозу чи навіть злоякісної пухлини. Вакцини проти цього вірусу наразі не існує. Однак доки хворобу не запущено, її можна вилікувати.

"Минулого року МОЗ України отримало найнижчу за всю історію державних закупівель ціну на інноваційне лікування вірусного гепатиту С. Курс лікування новітніми препаратами прямої дії коштуватиме 89 доларів. Завдяки цьому усі пацієнти з гепатитом С, які стоять у черзі на лікування, зможуть вилікуватись безоплатно", — вказано на офіційному сайті МОЗ України.

Пройти тести на гепатит С кожен українець може звернувшись до свого сімейного лікаря. Особливо важливо це зробити у випадку появи таких скарг: підвищена стомлюваність, ломота в суглобах і м'язах, втрата апетиту, пітливість, погіршення концентрації уваги. Однак чекати на характерні симптоми не варто: гепатит С здатен протягом багатьох років після зараження жодним чином себе не проявляти. За наявності ж досить серйозних ушкоджень печінки у хворого може з'явитися закреп, свербіж, жовтяниця або внутрішня кровотеча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна операція: українцеві пересадили турецьку печінку

Фактором ризику інфікування гепатитом С є будь-яка ситуація, за якої кров зараженої людини може проникнути у кровотік здорової. Зокрема, йдеться про наступні:

переливання крові

хірургічне втручання

вагітність і пологи

поранення голкою й порізи

прибирання крові

спільне використання леза для гоління, зубної щітки або будь-яких інших предметів, здатних подряпати шкіру

статеві стосунки

пірсинг, татуювання чи косметичні ін'єкційні процедури

отримання медичної чи стоматологічної допомоги у країнах з неякісним інфекційним контролем і високим рівнем захворюваності на гепатит

спільне використання будь-якого обладнання під час уживання ін'єкційних або інгаляційних наркотиків.

Раніше назвали 7 ознак того, що слід обстежити печінку. Зазвичай їх ігнорують, сприймаючи за дещо несуттєве. Однак насправді ці симптоми можуть свідчити про ураження печінки, за якого відсутність вчасної медичної допомоги призводить до невідворотних наслідків.

Зараз ви читаєте новину «МОЗ розповіло про небезпеку гепатиту С». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі