неділя, 04 квітня 2021 10:36

Миші довели існування вітаміну С

Миші довели існування вітаміну С
У яких продуктах найбільше вітаміну С. Фото: umj.com.ua

4 квітня 1932 року американський біохімік Чарлз Ґлен Кінґ уперше виділив вітамін C. Він відіграє основну роль в утворенні колагену, який необхідний для росту і відновлення клітин тканин ясен, кровоносних судин, кісток і зубів, а також сприяє засвоєнню організмом заліза. Тому важливий для життєдіяльності організму людини і тварин.

Вітамін С або аскорбінова кислота - безбарвний прозорий легкорозчинний у воді вітамін, що міститься в цитрусових, деяких ягодах і зелених овочах. Більшість організмів синтезує його з глюкози, але людина та теплокровні тварини цього робити не можуть і повинні отримувати його з їжею.

Про існування таких речовин як вітаміни, науковці здогадувалися ще до відкриття Кінга. У 1880 році біолог Микола Лунін з Тартуського університету провів досліди на мишах і зробив висновок про існування якоїсь невідомої речовини, необхідної для життя в невеликих кількостях.

У той час висновок Луніна був скептично прийнятий науковим співтовариством. У 1927 році угорський біохімік Альберт Сент-Дьйорді виділив речовину, яка, як згодом довів Кінг, була необхідною організму для попередження цинги. Це захворювання стало справжньою бідою для моряків та колонізаторів, які були змушені проводити тижні на кораблях у відкритому морі.

Серед симптомів хвороби – кровоточивість ясен, блідість і сухість шкіри, сповільнене відновлення тканин після фізичних ушкоджень, випадіння волосся, млявість, швидка стомлюваність, ослаблення м'язового тонусу, ревматоїдні болі у кістках і суглобах та розхитування і випадання зубів. Вже у XVIII столітті деякі лікарі, зокрема шотландець Джеймс Лінд, припускали, що причиною розвитку цинги є незбалансоване харчування, проте тривалий час такі гіпотези не розглядалися серйозно, оскільки в наукових колах вкоренилися уявлення про інфекційний характер хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покращує травлення і бореться з застудою - корисні властивості лайма

Після п'яти років кропітких досліджень Кінг виділив з лимонного соку цю речовина, названу пізніше вітаміном C. Структурна формула цього вітаміну була досить швидко визначена, і в 1933 році вчені Говард і Рейнстейн синтезували його.

Джерелами вітаміну С є бузина, ківі, апельсин, лимон, малина, сік грейпфрутів, буряк, цибуля, спаржа, капуста, печінка. Багато його містить хрін, який слід натирати відразу ж на оцет, тому що кислота сприяє збереженню вітаміну. Саме тому кисла капуста зберігає вітамін протягом цілого року.

Варка овочів, бобів, гороху з содою прискорює руйнування вітаміну, так само як і повільне нагрівання. При приготуванні їжі слід кидати овочі та картоплю в киплячу воду і споживати відразу, не даючи довго стояти звареній їжі. Ягоди, плоди та овочі найкраще вживати сирими або у вигляді свіжих соків і сиропів.

З початком сезону зелені на здорові салати треба переходити правильно.

Існують головні принципи приготування корисної страви, розповіла дієтологиня Тетяна Лакуста.

За її слова, перша засада ідеального салату – наповнити його всіма базовими смаками. Серед них має бути кислий. Можна вичавити лайм, або лимон. З вітаміном С біодоступність мінералів з листової зелені стає набагато вищою.Солений смак забезпечить сіль, або соєвий соус у заправці.

Зараз ви читаєте новину «Миші довели існування вітаміну С». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі