субота, 06 жовтня 2018 10:34

Менінгіт визначають за нахилом голови - лікар

Менінгіт визначають за нахилом голови - лікар
Симптоми менінгіту: хворобу визначають за нахилом голови Фото: druzhba.uz.ua

Менінгококова інфекція викликає непоправні зміни в головному мозку й зараження крові. Хвороба починається з головного болю, нежитю й підвищення температури, тому її часто плутають із застудою. Як же самому розпізнати менінігіт розказав лікар клініки "Доступний доктор" Денис Павловський.

"Перевірити наявність менінгіту можна вдома. Треба лягти на спину й торкнутися підборіддям грудей. Хворі менінгітом цього не зроблять. У них так напружені м'язи шиї, що не можуть дивитися вниз, крутити головою. Найнебезпечнішою формою хвороби є менінгококцемія. Це захворювання розвивається бурхливо. Важливі навіть не години, а хвилини. Ця інфекція така небезпечна, бо у збуднику є токсична речовина ендотоксин. Удесятеро сильніший за кишкову паличку. Саме він призводить до відмирання судинних стінок й виникнення висипу у вигляді плям", - сказав лікар

На другий-четвертий день хвороби з'являється висип на тілі. Хворі можуть лежати тільки на боці з підігнутими до живота ногами й відкинутою назад головою. За тяжких форм і несвоєчасного лікування людина помирає від набряку головного мозку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як швидко вилікувати кашель: 5 правил

Менінгококова інфекція — це бактерія, тому її лікують тільки антибіотиками. У лікарні хворому роблять прокол і беруть спинномозкову рідину. Визначають, який мікроб викликав хворобу та які антибіотики на нього діють. Перед випискою ще раз роблять пункцію, щоб перевірити, чи минула хвороба. Ніякий інший аналіз не дасть точнішої картини.

П'ятьох людей госпіталізували з діагнозом "сибірська виразка" у селі Міняйлівка Саратського району на Одещині 2 жовтня. Шкіра на їхніх руках вкрилася гнійними ранами. Заразилися від інфікованої корови, яку різали в односельчанки.

Сибірська виразка — інфекційна хвороба тварин і людей. Проявляється ранами на шкірі. Може вражати легені, кишки — викликати їх гниття. Призводить до смерті. Бактерія зберігається у землі біля скотомогильників, де поховані заражені тварини. Їх у країні понад 13 тис.

Зараз ви читаєте новину «Менінгіт визначають за нахилом голови - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі