четвер, 22 жовтня 2020 13:57

Медик пояснив випадки самогубства серед хворих на Covid-19

Медик пояснив випадки самогубства серед хворих на Covid-19
У пацієнтів із коронавірусом періодично бувають спроби самогубства. Фото: Pixabay

Самогубства пацієнтів із Covid-19 за останні тижні реєструють у лікарнях Києва та Харкова.

Коронавірус може стати причиною такого вчинку цілком здорових людей, повідомив завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медакадемії Володимир Корсунов, передає "Обозреватель".

"Коронавірус викликає ураження усіх органів. Оскільки основний елемент агресії – внутрішнє вистилання судин. Це називається ендотелієм. Судини ву нас скрізь - у голові, мозку, легенях, серці, нирках, шлунково-кишковому тракті. Сам собою вірус їх не вражає. Проте викликає реакцію імунної системи в пацієнтів, в яких організм може локалізувати вірус у носоглотці", – пояснив фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На коронавірус хворіють у 3 етапи - інфекціоністка

За його словами, тяжкий перебіг хвороби викликає так званий цитокиновий шторм, а він призводить до запалення всередині судин і підвищення тромбоутворення. Внаслідок цього може виникнути дисфункція будь-якого органа.

"Від порушення свідомості, збудження, агресії, страху смерті до суїцидних спроб. Називається це "ковідна енцефалопатія". Дуже узагальнений термін, який полягає в масі станів, пов'язаних із порушеннями у центральній нервовій системі головного мозку", – додав Корсунов.

Він стверджує, що навіть у тій лікарні, де він працює, у пацієнтів із Covid-19 періодично виникають суїцидні спроби.

"Це відбувається в усьому світі. Ніхто не знає, як із цим боротися. Має бути якісний нагляд за пацієнтами, який у нашій країні неможливий", – відповів медик. Він припустив, що до таких пацієнтів повинні допускати психіатрів, а лікування посилювати заспокійливими.

У Києві за два дні двоє людей вистрибнули з вікон лікарень, опорних для лікування пацієнтів хворих коронавірусом. Чоловік та жінка загинули. Про це повідомила речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець. Так на запитання, чи справді 19 жовтня жінка 60 років вистрибнула з вікна 4-го поверху інфекційного відділення Олександрівської лікарні, а 20 жовтня чоловік 68 років - з вікна 4-го поверху міської клінічної лікарні №8, Максимець відповіла: "Так".

Зараз ви читаєте новину «Медик пояснив випадки самогубства серед хворих на Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі