неділя, 05 квітня 2020 10:01

Ліки від коронавірусу: вчені знайшли, як сповільнити зараження

Ліки від коронавірусу: вчені знайшли, як сповільнити зараження
Вчені з Польщі винайшли препарат, який сповільнює зараження коронавірусом pixabay.com

Вчені з Ягеллонського університету з Кракова оголосили про створення речовини, яка сильно уповільнює зараження коронавірусною інфекцією. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті університету.

Речовину створили під керівництвом вірусолога професора біотехнологічного факультету Кшиштофа Пирча та професора хімічного факультету Марії Новаковської. Дослідження проводилося у співпраці з вченими з Гданського університету, Сілезького центру серцевих захворювань і груп вчених з Китаю.

Новинка являє собою хімічну сполуку під назвою HTCC. Вона уповільнює зараження не тільки COVID — 19, але і його "двоюрідним братом"-вірусом MERS-CoV.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабміну пропонують створити соціальні субсидії на час карантину

"Випробування проводилися, в тому числі, з використанням просунутої системи, що моделює повністю диференційований епітелій дихальної системи людини", — наголошується в повідомленні.

Препарат поки не схвалили для використання на людях. Попередні дослідження на гризунах показали, що при введенні цієї речовини за допомогою інгаляцій токсичності або погіршення функції легень не спостерігалося.

HTCC створили на основі сполуки хітозану. Дослідники з'ясували, що цей полімер зв'язується з білком Спайка, що утворює "коронку" для вірусу, і блокує його взаємодію з клітинним рецептором і проникненням в клітину.

"Результати є перспективним першим кроком на шляху до приготування препарату", - вважають дослідники.

В Китаї повідомили, що японські препарати, які використовують для лікування нових штамів грипу, виявилися ефективними при лікуванні коронавірусу. Як зазначається, розроблений японською компанією Fujifilm препарат під назвою favipiravir показав позитивні результати під час клінічних випробувань в Ухані і Шеньчжені за участі 340 пацієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Ліки від коронавірусу: вчені знайшли, як сповільнити зараження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі