понеділок, 14 червня 2021 14:16

Лікарка назвала найкорисніші овочі для відновлення зору після комп'ютера

Лікарка назвала найкорисніші овочі для відновлення зору після комп'ютера
Оксана Вітовська радить проводити огляд зору хоча б раз у рік.

Для зору найкорисніше їсти овочі жовтого, помаранчевого, червоного кольорів. Це морква, перець, гарбуз. Вони містять каротиноїди й цінні пігменти, необхідні для захисту сітківки від окисного стресу. Також корисні листяний салат і броколі, які містять цинк, мідь, вітамін В й аскорбінову кислоту.

Про це розповіла Gazeta.ua Оксана Вітовська, завідувачка кафедри офтальмології Національного медичного університету імені О. Богомольця.

"Українцям треба за літо покращити зір, поки багато свіжих овочів і фруктів. За час карантину в багатьох почалися проблеми з очима. В одних через частий перегляд фільмів, а в інших через роботу за монітором. Комп'ютерний синдром і синдром сухих очей відрізняються. У першому випадку виникає астенопія — головний біль під час читання, дискомфорт, біль в очах через напруження зору. Також виникає сухість очей, порушення постави, спазми м'язів руки.

А синдром сухого ока пов'язаний з екологією, ненормованою роботою й сухим повітрям через кондиціонер. Просиджуючи годинами за комп'ютером, люди зрідка моргають, і слізна плівка випаровується. Ускладнюють ситуацію препарати, які людина вживає у разі хвороб серця й судин. Шкодить очам куріння в приміщенні, ревматологічні захворювання, цукровий діабет", - пояснила лікарка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ягоди, які нормалізують тиск влітку

Для лікування сухого ока важливо нормалізувати гормональний фон, зволожувати в приміщенні повітря, частіше робити перерви в роботі.

Навіть якщо посидіти кілька хвилин із заплющеними очима, слізна плівка почне відновлюватися.

В обід корисно пройтися. У вихідні побільше гуляти на свіжому повітрі. Допоможуть і препарати-сльозозаамінники, що містять гіалуронову кислоту.

У важкому стані призначають препарати, що містять нову молекулу - циклоспорин. Це запобігає виразці рогівки, зниженню зору.

Також корисно їсти влітку полуницю, бо вона містить найбільше поживних речовин. Вона є відмінним джерелом клітковини, містить мало калорій (32 ккал на 100 грамів) і порівняно невелику кількість цукру.

Низький глікемічний індекс дає змогу ласувати ягодою навіть діабетикам. Полуниця багата на вітамін С - у 100 грамах ароматних ягід міститься 98% добової норми цієї речовини.

Зараз ви читаєте новину «Лікарка назвала найкорисніші овочі для відновлення зору після комп'ютера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі