вівторок, 25 вересня 2018 15:28

Лікарі визначили основні ознаки психічної травми

Лікарі визначили основні ознаки психічної травми
Психічна травма виникає через відсутність у людини ресурсів для пережиття кризи

Причиною психічної травми може стати будь-яка гостроемоційна стресова ситуація. До них відносяться акти насилля, сексуальні напади, смерть або тяжка хвороба близьких, власна хвороба, транспортні аварії, полон, війни, терористичні акти тощо.

Психічна травма виникає через відсутність у людини ресурсів для пережиття кризи, пише в блозі психолог і гешталь-терапевт Марія Долгих.

Терапевт назвала 4 основні ознаки психічної травми:

1) Наявність трагічної події. Подія переживається в стані безпорадності, жаху або її обтяжують життєві умови, які негативно впливають на людину тривалий час.

2) Раптові спогади, що повертаються, про минулу подію. Це жахи, звуки, тілесні відчуття. Іноді така реакція не має нічого спільного з пережитим.

3) Уникнення всього, що нагадує чи може нагадати травму.

Наприклад, дорослий, що піддавався в дитинстві побиттю під ковдрою, може боятися їздити в ліфті. У закритому просторі йому стає важко дихати і з'являється майже фізичне відчуття болю та жаху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зробили несподіване відкриття щодо "перших вражень"

4) Підвищена збудливість і лякливість.

Будь-яка нова ситуація вимагає дуже багато зусиль для адаптації, викликає сильну тривогу. Нервова система такої людини знаходиться в постійній бойовій готовності.

Ці 4 ознаки утворюють картину порушення, яка ззовні виражається як тривожний розлад.

Психічна травма – це реакція організму на подію, що травмує людину. Ця подія має надмірне навантаження на ресурси організму, які необхідні для того, щоб це пережити.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі визначили основні ознаки психічної травми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі