пʼятниця, 15 березня 2019 06:30

Крадій зору: назвали найнебезпечніший вік перед сліпотою

Крадій зору: назвали найнебезпечніший вік перед сліпотою
Оксана Вітовська розповіла про перші симптоми глаукоми Фото: facebook.com

10-16 березня відзначають Всесвітній тиждень глаукоми. Небезпека цієї хвороби в тому, що на початкових стадіях вона протікає безсимптомно. Уже пізніше проявляється звуженням поля зору та зниженням гостроти зору, аж до сліпоти

Згідно з результатами досліджень, практично в усіх регіонах світу серед причин сліпоти друге місце посідає глаукома, що підкреслює її соціальну значущість як одного з найбільш інвалідизуючих захворювань. У світі зареєстровано 105 млн хворих на глаукому, серед них понад 12 млн пацієнтів, сліпих внаслідок глаукоми. З кожним роком їх стає більше на 2 мільйони. В Україні 170 тис. людей страждають на цей недуг.

Про нього детально розповіла Оксана Вітовська, доктор медичних наук, головний позаштатний офтальмолог МОЗ.

"Глаукома крадькома забирає в людей зір. Людина сліпне непомітно. Проблема глаукоми в тому, що люди не відчувають початок захворювання. Якщо у Вас перед очима літають мушки, буває затуманення, бачите сяйво навколо лампочки – зверніться до сімейного лікаря або офтальмолога. Важливо не згаяти час", - говорить лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовчазний вбивця": медики застерігають про небезпечну хворобу

Однією з причин підвищення тиску й появи глаукоми є вікові порушення тонусу тканин ока. Канали вужчають і погіршується тиск. Також причиною може бути травма чи запалення. Глаукому викликає порушення кровопостачання зорового нерва, стрес.

В зоні ризику люди, яких у роду була глаукома, кому більше 45 років, мають короткозорість, цукровий діабет, серцево-судинні хвороби , мали травми очей або операції. Перевіряти очний тиск потрібно хоча б раз на два роки. Ретинальний томограф показує стан диска зорового нерва, поля зору та вимірюється товщина рогівки.

Новітній підхід перевірки зору виявляє захворювання по фото. Її потрібно робити зі спалахом у темній кімнаті. Якщо колір ока відрізняється від звичного червоного, можна запідозрити катаракту, вроджену короткозорість, далекозорість або глаукому.

Зараз ви читаєте новину «Крадій зору: назвали найнебезпечніший вік перед сліпотою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі