середа, 03 червня 2020 11:02

Коронавірус в Україні: з чого усе почалося

Коронавірус в Україні: з чого усе почалося
Коронавірус з'явився в Україні три місяці тому. Фото: uatv.ua

3 місяці тому, 3 березня виявили перший випадок коронавірусу в Україні. Житель Чернівців заразився під час подорожі Італією. Він з дружиною по приїзду самоізолювалися, але через 2 дні у чоловіка з'явилися симптоми. Хворого госпіталізували до обласної клінічної лікарні, яка визнана госпітальним центром. Пацієнта виписали додому 20 березня після отримання повторного негативного результату аналізів.

З 12 березня вперше в історії по всій Україні запровадили карантин. Завчасно ввели обмежувальні заходи у зв'язку із поширенням у світі коронавірусу, щоб не повторювати помилок інших країн, де вже поширився цей вірус.

Наступного дня, 13 березня, зафіксували першу смерть від коронавірусу. У Радомишлі померла 71-річна жінка, у якої напередодні підтвердили коронавірус.

Перші клінічні прояви з'явились у хворих з китайського міста Ухань 8 грудня 2019 року, а про випадки cпалаху повідомили лише 31 грудня. Найімовірніше, що розповсюдження відбулося з місцевого ринку морепродуктів. Ринок закрили 1 січня 2020 року. Людей із проявами вірусу ізолювали для обстеження, тоді виявили 41 інфіковану особу.

Специфічного лікування вірусу 2019-nCoV немає. Тому терапія є стандартною для лікування пневмонії - оксигенотерапія, неінвазивна або інвазивна вентиляція легенів.

Найбільш вразливі люди похилого віку з супутніми захворюваннями - цирозом печінки, цукровим діабетом, гіпертонією і хворобою Паркінсона. У зоні ризику - медики, які безпосередньо контактують із хворими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд повідомив про закінчення епідемії: подробиці

ВООЗ рекомендує дотримуватись таких правил:

- часто мити руки з милом

- прикривати рот і ніс при чханні і кашлі носовичком або зігнутим ліктем

- уникати контакту з пацієнтами з симптомами застуди або грипу

- при споживанні термічно обробляти продукти тваринного походження.

Медики з Італії повідомили про перший випадок запалення щитовидної залози у 18-річної пацієнтки, який був спровокований коронавірусною інфекцією.

Пацієнтка звернулася до них зі скаргами на біль в шиї і гортані, прискорене серцебиття і високу температуру. В ході обстеження у дівчини виявили підгострий тиреоїдит. За 15 днів до цього їй поставили діагноз Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус в Україні: з чого усе почалося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі