середа, 26 лютого 2020 08:50

Коронавірус: Супрун порадила, як готуватися Україні

Коронавірус:  Супрун порадила, як готуватися  Україні
Кількість загиблих від нового коронавірус в світі досягла 2,7 тис. Загальна кількість інфікованих вже понад 80 тис. У той же час понад 27,5 тис. Осіб, які підхопили хворобу, вже повністю одужали. Фото: nashemisto.dp.ua

Коронавірус застав увесь світ фактично зненацька. Держави по-різному готувалися до цього виклику, але кожна з них у подібній ситуації має бути щитом для своїх громадян.

Роз'яснити ситуацію, не допустити паніки, відповісти конкретними та чіткими заходами – такими мають бути першочергові дії влади, вважає ексміністр охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона поділилася своїм баченням того, як це повинно було працювати з самого початку.

"9 січня 2020 року ВООЗ підтвердила, що новий коронавірус був виділений від однієї людини, яку госпіталізували. З цього часу необхідно було створити оперативний штаб з реагування на коронавірус в Україні", - каже медик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков розповів про заходи безпеки через коронавірус

У штаб входять МОЗ України, Центр громадського здоров'я (ЦГЗ), ДСНС, НАМНУ, Державна митна служба України, Державна прикордонна служба України, Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, СБУ, ВООЗ, CDC.

Завдання штабу

Комунікація з населенням, яка допоможе запобігти паніці серед людей. На сайтах МОЗ та ЦГЗ створюються окремі інформаційні банери і щодня публікуються останні новини про коронавірус. Штаб повинен провести аудит установ та оснащення, яке необхідно країні, для оперативної протидії поширення коронавіруса.

Що треба з'ясувати:
• Чи є кваліфіковані медики;
• Якими будуть опорні медичні установи, куди направляти пацієнтів в разі необхідності карантину, а також виявлення коронавіруса;
• Чи є в цих закладах в достатній кількості обладнання, необхідне для проведення інтенсивної терапії;
• Чи забезпечений медичний персонал, якого планують залучити до надання допомоги засобами індивідуального захисту: захисними костюмами, респіраторами, окулярами, рукавичками і тп.
• Чи встановлено в установах охорони здоров'я санітайзери або інше обладнання для обробки рук персоналу і пацієнтів (мило, дезінфектанти);
• Наявність алгоритмів дій у разі виявлення або госпіталізації пацієнтів з підозрою на інфекцію, викликану COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вводять жорсткі заходи через поширення коронавірусу

Крім того, вже на цьому етапі штаб повинен подбати:
• Про замовлення тест-системи для діагностики вірусу.
• Донести до місцевої влади і бізнесу необхідність встановлення санітайзерів у громадських місцях та забезпечення захисними масками громадян, в яких є ознаки респіраторних захворювань.
• Подбати про утилізацію використаних захисних масок.

Після 13 січня, коли почали фіксувати випадки коронавіруса за межами Китаю, Україна повинна була припинити прямі рейси в Китай. Так само скасувати прямі рейси з регіонами або країнами, в яких реєструється стрімке зростання нових випадків інфекції. Зараз це Південна Корея, Іран і північ Італії.

За словами Супрун, евакуація українців з Китаю повинна була відбутися набагато раніше - до кінця січня.

Медичний центр університету Небраски вибірково почав дослідження впливу противірусного препарату на заражених китайським коронавірусом COVID-19. Це перше клінічне дослідження у США, яким намагаються оцінити безпечність антивірусного препарату.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус: Супрун порадила, як готуватися Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі