пʼятниця, 20 листопада 2020 15:45

"Користь від карантину буде, але не суттєва" - інфекціоніст

"Користь від карантину буде, але не суттєва" - інфекціоніст
Євген Симонець порадив, як достукатися до людей під час карантину. Фото: Катерина Романчук

В Україні запровадили карантин вихідного дня - слабший варіант повного локдауну. До нього країна не готова з економічних причин. Такий вид карантину запровадили, щоб зменшити контакти між людьми і навантаження на лікарні.

Про це розповідає Євген Симонець, столичний пульмонолог.

"Користь від цього карантину буде, але не суттєва. Виходом є тільки повний карантин, але тоді почнеться у країні мародерство. Коли людям немає за що жити, вони починають грабувати. Як допомогти українцям, треба було думати влітку. У той час як у нас клали дороги і латали лавочки перед виборами. А у Європі купували ШВЛ. Кому потрібні ті нові дороги, як помирає хтось із родини", - уточнює лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не день, то рекорд: Кличко повідомив шокуючу Covid-статистику

Офіційні дані статистики по хворих в Україні можна помножувати на 2 чи 3. Коли хворіє в родина людина, то решта членів не здає тест, що зекономити. Але ж вони теж розносять вірус, навіть без симптомів. Тому, по факту, уже є 20 тисяч хворих.

"Міністр замість того, щоб зачитувати сухі статичні дані про черги на тестування. Варто показувати соціальну рекламу у вигляді мультика чи ролику. Психологи знають як це зробити. Але для цього треба було зібрати групу експертів і це запустити. Тоді б до українців було б легше достукатися. Для зупинення поширення вірусу, варто жорстоко контролювати протиепідеміологічні заходи. Не у вигляді рекомендації, а наказу. Патрульна служба має зупиняти транспорті і перевіряти чи люди в масках. Порушників не попереджати, а накласти штраф. Навряд чи хтось ще не вивчив від березня, що маску треба носити. Люди вперто цього не роблять", - переконує фахівець.

Вчасна самоізоляція має вирішальне значення для профілактики и Люди з Covid-19 максимально заразні у перші 5 днів після появи симптомів.

Можливість хворих передавати вірус залежить від того, наскільки він життєздатний.

Зараз ви читаєте новину «"Користь від карантину буде, але не суттєва" - інфекціоніст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі