вівторок, 18 травня 2021 16:46

Кому не можна їсти шпинат

Автор: https://smartdog.com.ua/
  Щавелева кислота, яка міститься у шпинаті, може сильно подразнити шлунок
Щавелева кислота, яка міститься у шпинаті, може сильно подразнити шлунок

Шпинат заведено вважати суперфудом, адже він має низку надзвичайно корисних властивостей. Але наскільки він безпечний і кому протипоказаний? Звернімося до думки вчених.

Користь шпинату безперечна. У ньому низький вміст калорій і високий вміст вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів. Він покращує роботу серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. Завдяки лютеїну шпинат допомагає запобігти хворобам очей і підвищити імунітет.

Цей продукт нормалізує роботу сечової, лімфатичної та травної систем, благотворно впливає на функцію мозку. Шпинат містить достатню кількість заліза, необхідну для забезпечення киснем усіх клітин організму, що надає нам сил та енергії.

Однак шпинат має цілу низку протипоказань до вживання, а деяким людям його не можна їсти категорично.

Порушення водно-сольового обміну

Людям, які мають захворювання печінки, нирок, жовчного міхура та підшлункової залози, шпинат суворо протипоказаний.

Сечокам'яна хвороба

Через велику кількість щавлевої кислоти, яка уповільнює процес засвоєння організмом заліза й кальцію, і може стати причиною каменеутворення, шпинат не можна вживати людям із сечокам'яною хворобою.

Подагра

Пурини, що входять до складу шпинату, протипоказані людям, які страждають на подагру.

Виразка шлунку

Щавлева кислота, яка міститься в шпинаті, сильно подразнює слизову оболонку шлунка, ще більше посилюючи запалення.

Схильність до алергії

Шпинат містить гістамін, що в деяких людей може спричинити алергічну реакцію (розвивається впродовж декількох годин після вживання).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог пояснила, чому варто часто їсти зелені овочі

Вагітність

Вагітним варто дотримуватися обережності під час вживання шпинату, оскільки це може призвести до утворення оксалатів. У цьому випадку треба проконсультуватися з лікарем.

Скумбрія, оселедець і шпинат захищають від остеохондрозу. Також корисні мед і фініки, бо містять калій, магній і кальцій. Ті зміцнюють кістки та зв'язки. Ці продукти треба їсти хоча б двічі-тричі на тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Кому не можна їсти шпинат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі