субота, 17 квітня 2021 06:31

Хворобою "монархів" може захворіти кожен

Хворобою "монархів" може захворіти кожен
Від гемофілії не застрахований ніхто. Фото: pexels-r-fera

17 квітня у світі відзначають день боротьби з гемофілією. Мета - привернути увагу громадськості, влади, медичної спільноти до проблем з якими щодня стикаються хворі на цей недуг.

Гемофілія – спадкове захворювання, пов'язане з порушенням процесу згортання крові. Виникає через зміни одного гена в хромосомі X. Симптоми захворювання в більшості випадків з'являються в ранньому дитинстві на 4 – 5 день життя новонародженого.

У народі гемофілію називали "хворобою монархів", через припущення, що вона виникає внаслідок інцесту, який був популярний серед правлячих династій. Від цієї хвороби страждав син останнього монарха Російської імперії Миколи ІІ - Олексій.

Симптоми:

- слабкість, гіпотензія у вертикальному положенні тіла, прискорені серцебиття і дихання;

- значна кількість гематом, походження яких не має очевидного пояснення, кольки, біль, тріск, жар, набряки скутість у суглобах;

- головний біль, ригідність потиличних м'язів, блювання, млявість, дратівливість і синдром ураження спинного мозку;

- кривава блювота, дьогтеподібний рідкий кал, виділення яскравої червоної крові з прямої кишки, біль у животі;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит йоду погіршує інтелект дітей

- виділення крові із сечею, ниркова коліка;

- безпідставні носові кровотечі або кровотечі у слизових оболонках ротової порожнини, кровохаркання, задишки.

При тому, що недуг є спадковим від нього не застрахований ніхто. В кожному третьому випадку у дитини фіксується перший прояв хвороби в родині - як результат спонтанної мутації генів. Тому за перших симптомів слід звернутися до гематолога.

Гемофілія не лікується остаточно, але вважається рідкісною хворобою. Її розповсюдженість у більшості європейських країн становить 13-18 випадків на 100 тис. чоловічого населення. Першопричина недугу не усувається. Однак перебіг можна повністю контролювати за допомогою введення пацієнтові ін'єкцій відсутнього фактора згортання крові, який виділяють з донорської крові. Через що хворі на гемофілію потребують особливої уваги та догляду.

У світі налічують понад 7000 різних видів рідкісних захворювань і розладів. Якщо зібрати всіх людей із такими хворобами в одній країні, вона стала б третьою за кількістю населення на планеті.

Зараз ви читаєте новину «Хворобою "монархів" може захворіти кожен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі