понеділок, 25 травня 2020 10:58

Хто такі суперпоширювачі Covid-19 і чим вони небезпечні

Хто такі суперпоширювачі Covid-19 і чим вони небезпечні
Носіями коронавірусу, які теоретично здатні заразити багатьох людей навколо, можуть бути як важкохворі, так і безсимптомники. Фото:pixabay

Причиною нерівномірного зараження коронавірусом в різних країнах може бути не його штам і не імунітет нації.

Це залежить від наявності або відсутності в популяції суперпоширювачів - людей, які передають велику кількість вірусів. Таку гіпотезу висунув вчений із аргентинського Національного університету "Дель - Літораль" Пабло Бельдоменіко, передає PubMed.

Він вважає, що суперпоширювач інфекції може заразити більше людей за звичайного переносника, і зробити це швидше. Але носіями коронавірусу, які теоретично здатні заразити багатьох навколо, можуть бути як важкохворі, так і безсимптомники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марихуана здатна блокувати і лікувати коронавірус - вчені

Дослідник пов'язав механізм "суперпоширення" з високими вірусними навантаженнями, тобто кількістю вірусів, яку отримує людина: серйозне вірусне навантаження може призвести до інфекцій високої інтенсивності. Це підтверджується експериментальними ветеринарними дослідженнями.

Провели експеримент із телятами, яких інфікували штамом вірусної діареї великої рогатої худоби. Тваринам давали 3 різні вірусні дози. Ті, хто отримав високу дозу, важко переносили інфекцію та заражали інших. Тварини з групи з низькою дозою не занедужали взагалі та нікого не заразили.

Заступник голови з наукової роботи Інституту фізичної хімії РАН Олег Батищев пояснив програмі "Известия", що один збудник після потрапляння в організм ініціює одну клітину, а та виробляє сотню нових вірусів.

"Але якщо в людину потрапило 100 вірусів, у результаті ми матимемо 10 тисяч нових вірусів у цієї одної людини", – заявив він.

Пандемія коронавірусу Covid-19 буде тривати відносно недовго. Дослідники з Сінгапурського університету технологій та дизайну створили складну модель, яка прогнозує точну дату закінчення пандемії в США, Великій Британії та інших країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «Хто такі суперпоширювачі Covid-19 і чим вони небезпечні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі