середа, 24 лютого 2021 17:16

Готовність українців до щеплення знижується - коли в країні виробиться колективний імунітет від Covid-19

Готовність українців до щеплення знижується - коли в країні виробиться колективний імунітет від Covid-19
В Україні готуються до поставки вакцини від коронавірусу. Фото: www.slovoidilo.ua

23 лютого в Україну прибула 1-ша партія вакцини від коронавірусу Covishield, яку виробив індійський Інститут сироваток крові за ліцензією Oxford/AstraZeneca. Вакцина є аналогом оригінального англо-шведського препарату і має 90% ефективності.

Першими препарат отримали Черкаська, Житомирська, Київська, Чернігівська, Полтавська, Вінницька області та Київ.

"Перелік наших співробітників, які вакцинуватимуться, ми вже передали в департамент охорони здоров'я, - говорить Олег Мехедько, керівник Полтавської центральної районної клінічної лікарні. - Самі вакцинування не проводитимемо, чекаємо мобільних груп".

За планом МОЗ чітко слідують медики на Чернігівщині. Їхню готовність особисто перевіряв головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Ми слідуємо маршруту, який створили в Міністерстві охорони здоров'я, - каже Яна Погоріла, головна лікарка Прилуцької центральної міської лікарні, що на Чернігівщині. - Зараз лише триває підготовчий період. Медичний персонал 1-ї та 2-ї хвилі зобов'язаний надати заяву про те, чи вакцинуватимуться. Цю інформацію ми передаємо в управління охорони здоров'я. Там вони її систематизують та аналізують, бо є люди, які хворіють і тимчасово відмовляються від вакцинації, або хтось хоче щепитися якоюсь конкретною вакциною. Вакцинацію потрібно проводити якнайшвидше, ми гаємо багато часу проти інших. Але треба враховувати всі за і проти в плані стану здоров'я. Бо можуть завести вакцину, а стан здоров'я персоналу буде різний. Я і рідня підемо на щеплення. Вакцинація від коронавірусу нічим не відрізняється від інших. Має такі самі ризики й протипоказання".

Перші щеплення від коронавірусу зробили в Черкаській обласній лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В лікарні кояться жахіття. Показував би їх тим, хто не хоче щеплюватися - перший вакцинований лікар

"Наш медперсонал повністю готовий до вакцинації, - говорить головний лікар Черкаської обласної лікарні Олександр Дудник. - Мобільні бригади в нас ще в процесі підготовки. 1-ша бригада вже завершує навчання на базі Звенигородського центру первинної медико-санітарної допомоги. 2-га готується".

У Київській області теж стартувала вакцинація. У Броварах зробили 1-ше щеплення лікарю дорослого інфекційного відділення.

У Вінницькому регіональному гепатологічному центрі вакцинували вже 14 медиків. У Чернігівській області першим провакцинувався завідувач загальносоматичного відділення обласної лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ заплатило 1,3 млрд за вакцину. Приховують, за яку саме - Канєвський

До 12 березні в Україні розпочнуть повноцінно працювати 200 мобільних бригад.

"Це тривалий процес, бо готуємо велику кількість медперсоналу. На національному рівні проходять навчання команд тренерів для кожного регіону. Вони складаються із сімейного лікаря, медичної сестри, імунолога та анестезіолога, - говорять в Центрі громадського здоров'я України, його фахівці займаються підготовкою лікарів. - Надалі ці команди тренерів готуватимуть у регіонах персонал мобільних бригад та пунктів щеплень. Кожна мобільна бригада проходитиме дводенний тренінг із відпрацюванням практичних навичок. Обов'язкове навчання охоплює ключові характеристики, походження та мутації вірусу, детальну інформацію про вакцину, вимоги до груп, умови вакцинації, першу допомогу в разі побічних подій після імунізації, що малоймовірно, та внесення даних про щеплення. Також навчання включає навички комунікації, подолання міфів та бар'єрів у людей".

Через затримку вакцинації готовність українців до щеплень стрімко знижується. У той час як у листопаді близько 55% населення хотіли вакцинуватися, то зараз лише близько 43%. Згідно з ВООЗ для колективного імунітету щепити треба хоча б 80% осіб. В Україні такий відсоток можна досягти лише наприкінці 2021 року, коли препарат буде доступний у продажу, а черга вакцинації дійде до українців не з груп ризику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Досвід Ізраїлю – вакциновані заражалися у 200 разів рідше

Натомість Ізраїль, Сейшельські острови, Об'єднані Арабські Емірати, Велика Британія, США та Бахрейн провакцинували майже половину громадян. Використовували вакцину, на яку розраховує Україна, - Pfizer, AstraZeneca, Moderna.

В Україні зареєстрували вакцину від коронавірусу американської компанії Pfizer. Точних термінів її поставки поки що немає. Також невідомо, де саме вироблятиметься вакцина Pfizer для України.

Зараз ви читаєте новину «Готовність українців до щеплення знижується - коли в країні виробиться колективний імунітет від Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі