вівторок, 04 квітня 2017 16:51

Чому пацієнти не отримали з 1 квітня обіцяні безкоштовні ліки

Чому пацієнти не отримали з 1 квітня обіцяні безкоштовні ліки
Старт програми "Доступні ліки" 1 квітня. Фото: news.dtkt.ua

У перший день квітня офіційно мала стартувати програма МОЗ "Доступні ліки". Вона яка дозволяє пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом 2-го типу отримувати у аптеках безкоштовні препарати. Однак, за ліками поки йти рано. Як виявилось, ні лікарі, ні аптечні установи не готові забезпечувати хворих безкоштовними засобами.

Про це в ефірі Першого національного радіо розповіли представники аптекарів та ініціаторів медичної реформи.

Приватні аптеки ризикують не отримати вкладені гроші

Подібний досвід фармацевти отримали кілька років тому, коли аптекарі долучилися до програми по реімбурсації ліків від гіпертонії. Розповідає представник групи РПР "Реформа системи охорони здоров'я" Зоряна Черненко,

"У 2012-2014 році діяла державна програма, яка передбачала видачу безкоштовних ліків пацієнтам. Аптеки препаратами забезпечували. Проте деякі з них досі не отримали компенсацію витрат, У цьому році ми говорили неодноразово уряду, що вони повинні включити в цю процедуру постанову Кабміну. Щоб були хоча б певні фінансові гарантії. Наприклад, пеню. Якщо держава сильно довго затримує повернення коштів. На жаль, цього не сталося".

Аптеки ще не підписали договори з державою про надання безкоштовних ліків.

"Аптеки спочатку повинні прийти до регіонального відділу охорони здоров'я. Укласти договори. А потім на основі нього отримувати кошти. Але відділи в регіонах не отримали алгоритму, як укладати ці договори з аптеками", - говорить Зоряна Черненко.

Приватні аптеки не проти видавати безкоштовні ліки, але не знають, з ким домовлятися. Повідомив директор Аптечної професійної асоціації України, доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко.

"Аптеки не будуть заперечувати щодо участі в програмі. Ні одна з великих і маленьких мереж не сказали, що не хочуть. Аптеки самі мають право подавати заявки. Але я дзвонив по регіонам - чи знають представники, куди йти - чи є на сайтах департаментів охорони здоров'я, місцевих адміністрацій об'яви, хто є розпорядником тих бюджетних коштів. Кажуть, що нічого не знають".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться життя українців з 1 квітня

Бракує бюджетних коштів

"500 млн. грн. на реімбурсацію на всю Україну - це дуже мала сума. Повернення коштів за ліки - ідея правильна, це покращить життя пацієнтів. Але чи вдало це було зроблено чи ні, ефективно чи неефективно, чи вистачило грошей - тільки в кінці року можна буде говорити",.- сказав екс-міністр охорони здоров'я Василь Князевич,

Не про всіх хворих, які потребують медикаментів, знає МОЗ. Це вплине на процедуру отримання грошей з бюджету.

"Виділена незначна сума коштів, є кошти які Гройсман обіцяє докинути, якщо буде більша потреба. Але поділ цих коштів буде на підставі статистичних даних про кількість осіб, які мають захворювання. У нас є велика кількість пацієнтів серцево-судинних, які просто не йдуть до лікаря і не п'ють від підвищення тиску хоча б ліки. Розподіл коштів по регіонах буде відбуватися по статусу на сьогодні - скільки буде зареєстровано людей з таким захворюванням. Статистика не відповідає дійсності. Ми говоримо: "Доступні ліки", але насправді вони будуть доступні там де хворий ходив до лікаря і раніше. Коли відомості про нього вже зафіксовані, на нього кошти прийдуть",- каже представник групи РПР "Реформа системи охорони здоров'я" Зоряна Черненко,

Лікарі не знають, за яким алгоритмом мають виписувати рецепти пільговим хворим

До 1 квітня медичні установи у регіонах мали отримати інструкції, які рецепти на безкоштовні ліки та за якою процедурою видавати. Проте цього поки що не сталося.

"Неодноразово лікарі кажуть: "Я чув про цю програму. Але я не знаю, що я маю робити, куди йти, які бланки, що в них писати". Ніхто їм цю інформацію не доносив, залишаючи на таку ілюзорну, яку лікар сам знайде в інтернеті почитає. Він же не дурний. Лікарі, як основні фігури, які виписують рецепти, не отримали чіткого алгоритму, роз'яснення, пояснення, як і що повинно відбуватися. Рецепт має бути заповнений на спеціальному бланку. Так сказано на сайті МОЗ. Медичні установи мають тими бланками забезпечити", - говорить Черненко.

З 1 квітня Міністерство охорони здоров'я обіцяло надати можливість безкоштовно або з невеликою доплатою отримати ліки. Безкоштовні медпрепарати мали надавати за трьома категоріями хвороб. Вони включені до реєстру "Доступні ліки".

Зараз ви читаєте новину «Чому пацієнти не отримали з 1 квітня обіцяні безкоштовні ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі