середа, 18 листопада 2020 09:40

Цифри вражають: дізналися кількість і вагу частинок коронавірусу в інфікованих

Цифри вражають: дізналися кількість і вагу частинок коронавірусу в інфікованих
У крайніх випадках число вірусних частинок в одній людині на піку інфекції може досягати 10 трлн. Фото: pixabay.com

На піку зараження інфікований коронавірусом містить у собі до 100 млрд віріонів (вірусних частинок), а це приблизно від 1 мкг до 0,1 мг вірусу.

Вага всіх віріонів SARS-CoV-2 у світі може становити до 1 кг, заявляють вчені з Інституту Вейцмана в Ізраїлі, Каліфорнійського техноінституту і Biohub Чан-Цукерберга на medRxiv.

Щільність вірусних частинок в інфікованих клітинах становить 100 тис. одиниць на 1 мікролітр (приблизний обсяг таких клітин). Якщо припустити, пишуть автори, що тільки один віріон на 10 тис. є інфекційним, то всередині клітини міститься до десятка інфекційних віріонів. Протягом кількох днів загальний обсяг такої клітини становитиме 10-100 інфекційних віріонів.

Число вірусних частинок в одній людині на піку інфекції може досягати 10 трлн, пишуть автори, і зараженості до 10% клітин, що виробляють протеазу TMPRSS2 та рецептори ACE2.

Кожна вірусна частинка має приблизну масу 1 фемтограм, тобто 100 тис. із них важать біля 0,1 нанограма, що становить близько 10% загальної маси клітини і більше третини її сухої маси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світі - рекордна смертність за добу від Covid-19: Україна на 16-му місці

Із 7 коронавірусів, які циркулюють в природі і викликають у людини хвороби, небезпечними є 4. Covid-19 - найнебезпечніший серед тих, які спричиняють запалення легенів.

Зараз ви читаєте новину «Цифри вражають: дізналися кількість і вагу частинок коронавірусу в інфікованих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі