четвер, 10 жовтня 2019 03:28

Чи шкодять здоров'ю антидепресанти

Чи шкодять здоров'ю антидепресанти
Фото: з відкритих джерел

В Україні до антидепресантів ставляться обережно. Хтось прирівнює їх до наркотиків, дехто боїться побічних ефектів, але чи виправданими є ці страхи.

Чому люди бояться приймати антидепресанти розповів невролог Василь Олєйніков, пише "24 здоров'я".

Антидепресанти: за і проти

♦ Більшість людей досі вважає, що антидепресанти приймають лише під час депресії та ігнорують поради лікаря. Але ці ліки давно використовують для лікування інших захворювань, де вони відіграють досить важливу роль. Антидепресанти дієві при напрузі, мігренях та головних болях, ОКР, хронічних больових синдромах, психогенних болях, тривожних розладах та панічних атаках.

♦ Теорія про те, що від цих препаратів можна "з'їхати з глузду", неначе від психотропних речовин – міф.

♦ Боязнь побічних ефектів. Звісно, антидепресанти – не льодяники, хоч і в них є свої "побічні ефекти". Але у більшості лікарських засобів є побічні ефекти та обмеження, та їх можна уникнути. Наприклад, якщо є серйозні побоювання, можна почати вживання препарату з меншої дози, поступово збільшуючи її.

♦ Страх осуду. Дехто досі вважає, що приймати антидепресанти – соромно. Така проблема легко вирішується пересипанням ліків в іншу тару або ж прийманням їх вдома. Однак найважливішим моментом є те, що ваше лікування стосується лише вас, тому можете сміливо ігнорувати усі нетактовні питання у ваш бік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна шипшина і як її варити

♦ Боязнь залежності. Так, після деяких антидепресантів справді може виникнути синдром залежності, якщо примати препарати у великих кількостях. Але цього можна уникнути правильним дозуванням або ж повільним зниженням дози. Та цей синдром може виникнути після багатьох популярних лікарських засобів, наприклад, після гормональних препаратів.

♦ Якщо перестати приймати – симптоми знову з'являться. Хвороба і справді може повернутися, але не через ліки, а через спосіб життя, оточення, а також зовнішні та внутрішні подразники.

♦ Страх керувати автомобілем під час проходження курсу лікування антидепресантами – справедливий. Антидепресанти здатні знижувати швидкість реакції, проте це не причина відмовлятися від лікування. На деякий час ви можете знайти альтернативний метод пересування містом, наприклад: громадський транспорт, таксі, а також друзі чи родичі, які можуть вас "підвезти". Якщо до робочого місця не так вже й далеко – це чудова нагода почати ходити пішки. Доведено, що фізична активність знижує рівень стресу, що однозначно допоможе вам швидше одужати.

Щастя - індивідуальна річ. Але наука знає, як отримати позитивні емоції. Слід не слідувати чужим рекомендаціям, зосередитися на власній енергетиці та ознайомитися з науковими фактами.

Зараз ви читаєте новину «Чи шкодять здоров'ю антидепресанти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі