середа, 03 лютого 2021 17:05

Чи діятиме вакцина на мутований коронавірус

Чи діятиме вакцина на мутований коронавірус
Коронавірус в Україні: як діє вакцина на нові штами . Фото: pravda.com.ua

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель заявила, що вакцини проти коронавірусу можуть знадобитися на довгі роки. Адже є ймовірність, що щороку під новий штамп вірусу доведеться змінювати вакцину.

Про це розповідає Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки.

"Ми посилаємося на дані від наукових досліджень міжнародних організацій. Одне з таких провела ВООЗ. Попередні результати досліджень показують, що схвалена вакцина у світі діє і до мутованого коронавірусу. Тому поки що немає загрози, що вона не діятиме на всі штами. Вони швидше поширюються, але немає підтверджень, що в них змінюється складність перебігу захворюваності", - пояснює фахівець.

Із середини лютого в Україні запускають вакцинацію від коронавірусу. Вона проходитиме в набагато більших масштабах, ніж будь-яке щеплення досі. Країна веде перемовини про поставки вакцини. У цьому використовували досвід вакцинації від грипу та інших країн-сусідів.

Поки що все організовано на концептуальному рівні. Починаючи від створення дорожньої карти й закінчуючи логістикою. Питання в тому, чи цього достатньо, щоб перерозподілити препарат на місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертність зростає: нові дані по коронавірусу в Україні

Про ситуацію з захворюваністю на коронавірус можна судити не за кількістю діагностованих людей, а реально хворих. Точний показник того, що відбувається в Україні - кількість госпіталізованих людей. Вона стабільна з листопаду, таке собі плато. Падає в Україні не кількість хворих, а виявлених випадків. Це не свідчить про спад епідемії. Ситуація складна, бо є ще стабільно велика кількість хворих з важким перебігом. Зайнятість ліжок у відділеннях становить 30% уже 3-й тиждень, у реанімації - 40%.

Люди, які вже перехворіли на Covid-19, частіше скаржаться на слабкість, головний біль, високу температуру та болі в кінцівках навіть після 1-ї дози Covid-вакцини.

У колишніх пацієнтів також спостерігаються й вищі рівні антитіл. Тому вчені допускають, що особам, які перенесли інфекцію, вистачить одноразового щеплення.

Зараз ви читаєте новину «Чи діятиме вакцина на мутований коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі