середа, 11 грудня 2019 06:30

Яка стать у більшій небезпеці перед бронхіальною астмою

Яка стать у більшій небезпеці перед бронхіальною астмою
Хлопці частіше хворіють бронхіальною астмою Фото: mk.ru

Сьогодні відзначають Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Вперше це сталося одночасно в 1998 році у 35 країнах за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я. Основним його завданням є покращення обізнаності населення про астму і підвищення якості надання медичної допомоги.

Бронхіальна астма - одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. Воно найчастіше проявляється періодичними нападами задишки та свистячими хрипами.

Астму вперше виявили у Давньому Єгипті та лікували напоєм ладану. Гіппократ у 450 році до н. е. назвав її "важке дихання".

У 1872 р. встановлено, що астму можна вилікувати, натираючи груди лініментом з хлороформом.

У 1930—1950-х рр. астма була відома як одна з "семи святих" психосоматичних захворювань. Її причину відносили до психології, а терапія часто була заснована на психоаналізі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як оздоровити спину при сидячій роботі

Тепер зазначають, що захворювання більше поширене серед бідних людей у розвинутих країнах. Тоді як у країнах, що розвиваються, вона поширена серед заможних людей. Причина такої різниці невідома. Загалом менше випадків хвороби в Азії, Східній Європі та Африці.

Астма вдвічі частіше буває серед хлопців у порівняння з дівчатами. Серед дорослих жінок випадки астми трапляються частіше, ніж серед чоловіків.

За цьогорічними даними ВООЗ, близько 235 мільйонів людей у всьому світі страждають від астми і кількість таких людей постійно зростає. В Україні зареєстровано 210 тис хворих на бронхіальну астму.

У Бельгії внаслідок куріння вейпу помер 18-річний хлопець. Вперше на території Європи офіційною причиною смерті визнали вейп.

Електронну сигарету хлопцю подарували на його день народження. Спершу у нього з'явився кашель, який постійно посилювався і переріс у задишку. Після цього почалася пневмонія і його госпіталізували.

Зараз ви читаєте новину «Яка стать у більшій небезпеці перед бронхіальною астмою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі