пʼятниця, 22 травня 2015 19:08

Як уникнути грижі хребта: думка нейрохірурга

Як уникнути грижі хребта: думка нейрохірурга

Як правило, виділяють дві категорії пацієнтів, які потребують операції при грижі хребта. Перші приходять лікарів, коли втомилися від затяжного дискомфорту, а інші - вже з гострим і сильним болем та більш серйозними наслідками. Про це розповів в інтерв'ю для Gazeta.ua кандидат медичних наук, нейрохірург Центрального госпіталю МВС України Олексій Єрошкін.

Які пацієнти зазвичай звертаються до вас з діагнозом "грижа"?

Деякі грижі мають властивість минати. Для цього потрібно вести "спокійний" спосіб життя, без сильних навантажень. Але в одного нашого пацієнта з Фастова грижа хребта не зникала багато років. Чоловік просто втомився лікуватися різними препаратами. Довго пив знеболювальне. Страждала перш за все якість життя: через виражений больовий синдром чоловік не міг працювати. Особливо турбували моменти загострення. Інша група пацієнтів з грижею - ті, яких привозять вже в лежачому стані. Больовий синдром, як правило, у них дуже сильний. Є й інші проблеми: через те, що грижа тисне на спинний мозок, порушується координація рухів, кінцівки стають слабкими. Часом у руці складно утримати чашку або будь-який інший легкий предмет.

У яких випадках при грижі потрібна операція, а коли можна без неї обійтися?

Призначаємо операцію, тільки коли всі інші методи лікування вичерпалися. Коли не допомагають ні блокади, ні фізіотерапія. До речі, радикальні і різкі методи, такі як витягування або вправляння хребта, тільки шкодять. Метод мануальної терапії впливає насамперед тільки психологічно: людина думає "раз мені провели процедуру, під час якої була біль, значить вже пролікували". Хоча насправді лікування тривале і має багато етапів.

Як проходить операція з видалення грижі?

Зараз все більше використовують малоінвазивні методики. У середньому, операцію з малими розрізами виконують за 30-40 хвилин. Збільшене зображення при цьому виводять на екран. Виходить, багато бачимо - значить мало травмуємо. Після такого втручання пацієнти починають ходити приблизно через два дні. Чим менше після операції людина лежить, тим швидше одужує.

Які симптоми можуть говорити про те, що зі спиною щось не так? Що має насторожити?

Багато хто думає, що тривожним симптомом є хруст в спині. Хоча це скоріше природний процес. Насторожити ж повинна біль у спині будь-якого характеру. Тоді потрібно обов'язково звернутися до лікаря.

Як уникнути даної проблеми? Як зберегти спину здоровою?

Як не дивно, кращий метод - це профілактика. Грижа - це наслідок остеохондрозу. Так чи інакше, з дегенеративними процесами спини стикається будь-яка людина. Інша справа - коли саме настане цей момент. Якщо протягом життя займатися простою зарядкою, ходити на плавання, цей процес можна відтягнути на кілька десятків років вперед. Витягнення і вправляння спину не зміцнять. За своєю анатомічною природою, хребет не любить різких і агресивних рухів. Для здорової спини важливо зміцнювати саме м'язи, які підтримують хребет. У спортсменів навіть існує термін "закачати собі спину". Це значить, добре зміцнити м'язи спини. Тоді навіть при сидячій роботі спина буде здоровою.

Зараз ви читаєте новину «Як уникнути грижі хребта: думка нейрохірурга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі