четвер, 15 липня 2021 16:57

Як швидко відновити легені після коронавірусу: поради лікаря

Як швидко відновити легені після коронавірусу: поради лікаря
Євген Симонець радить перевіряти стан легень після коронавірусу. Фото: Катерина Романчук

Рубці з легень після коронавірусу зникають від тривалої ходьби. Потрібно рухатися не менш як 1 год. на добу. Інакше є шанс розвитку фіброзу - утворення сполучної тканини чи рубців на органі. Це один із частих наслідків хвороби.

Про це Gazeta.ua розповів Євген Симонець, пульмонолог, доцент Київського медичного університету.

"Покращити дихальну функцію і відновити об'єм легень можна дихальною гімнастикою. Добре плавати в басейні чи річці. А ще краще - пройти курс санаторно-курортного лікування в горах чи подихати ранковим морським бризом. Пневмофіброз, що виник у легенях після коронавірусної інфекції, розсмоктується від шести до 12 місяців", - пояснив Євген Симонець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли, чи запровадять в Україні обов'язкову вакцинацію

Для відновлення легенів від рубців не можна надувати кульки, як багато хто робить. Це підходить пацієнтам, котрі перенесли операцію на легенях, коли на КТ або рентгенограмі видно, що частина легеневої тканини повноцінно не вентилюється.

"Треба все робити за призначеннями. Навіть корисними вправами можна нашкодити. Наприклад, надування повітря­ної кульки після коронавірусу може спричинити надмірне роздуття частини легень. Запалена ділянка ущільниться, утвориться ще більше рубців. Легені будуть схожими на пожмаканий папір", - додав лікар.

Корисно видихати повітря через трубочку, вставлену в кришку пластикової пляшки, до половини наповненої водою. Легені збільшать об'єм дихання, покращиться їхня вентиляція.

Світ перебуває на межі ранньої стадії третьої хвилі коронавірусу.

Минулий тиждень став четвертим поспіль, коли кількість випадків коронавірусу росла в усьому світі. І після 10 тижнів спадання знову зростає кількість смертей.

Зараз ви читаєте новину «Як швидко відновити легені після коронавірусу: поради лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі