понеділок, 03 травня 2021 20:16

Як пережити травневі свята без наслідків для шлунка: поради дієтолога

  Жирне м'ясо і здобу краще замінити на запечені і ферментовані овочі
Жирне м'ясо і здобу краще замінити на запечені і ферментовані овочі

В Україні почалися травневі свята, а оскільки відпочинок на природі люблять багато хто з нас, тому в ці вихідні більшість рушила на шашлики за місто. До того ж в цьому році травневі збіглися з завершенням Великого посту і святкуванням Великодня. Тому не варто забувати, що бурхливе святкування може нанести удар по здоров'ю - призвести до появи декількох зайвих кілограмів, печії, болів.

Як пережити свята, без наслідків для здоров'я, розповіла дієтолог Ірина Дюжник.

Для тих, хто дотримувався Великого посту, слід особливо обережно виходити з нього, поступово, додаючи до звичних страв й інші продукти, щоб організм поступово підлаштовувався під зміна харчування.

На думку дієтолога, різкий перехід до жирної, м'ясної їжі, алкоголю і випічки може спровокувати загострення хронічних хвороб і навіть первинного захворювання, оскільки організм різко продукує велику кількість ферментів.

Вживання у великих кількостях жирного м'яса (наприклад, домашньої ковбаси, шашлику зі свиней) викличе підвищення вироблення шлункового соку, що є подразнюючим чинником на слизову оболонку шлунка. Це може призвести до відчуття печії, загострення гастриту і виразкової хвороби. Те ж саме стосується й алкоголю.

Молочні продукти після великої перерви у вживанні можуть призвести до болю в кишечнику і діареї, бо організм зменшив вироблення ферменту лактази, і для оновлення цього засобу потрібен час.

Не захоплюйтеся здобною випічкою. Незважаючи на те, що під час посту вживають борошняні продукти, велика кількість здоби може призвести до відчуття печії і болів в кишечнику.

Намагайтеся поставити на святковий стіл нежирне м'ясо. Наприклад, курятину, кролика, телятину. Свинина і гусяче м'ясо належать до жирного виду. Дуже хорошим варіантом святкової страви стане запечена риба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 доступних продуктів для відновлення організму після свят

За основу все ж візьміть запечені або свіжі овочі. Також добре підійдуть і ферментовані овочі (наприклад, квашена капуста), радить дієтолог.

В Україні все популярнішим стає здорове харчування. Це запорука хорошого самопочуття, позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги. До того ж у наш час корисна їжа дуже смачна. Доказом є боули – сучасний тренд здорового харчування, коли на тарілку накладали різні продукти.

Незвична страва прийшла до нас зі Сходу. Там її ще називають "чашею Будди" (Buddha bowl).

Зараз ви читаєте новину «Як пережити травневі свята без наслідків для шлунка: поради дієтолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі