понеділок, 15 жовтня 2018 21:26

5 правил, як вберегти дитячий зір під час перегляду мульфільмів та читання

5 правил, як вберегти дитячий зір під час перегляду мульфільмів та читання
Жовті овочі захищають дитячий зір під час читання Фото: babyweb.cz

Зір школярів пошкоджують не стільки телефони та планшети, а й малорухливий спосіб життя. Для гарного зору потрібно рухатися як мінімум 1,5 години в день.

Про це розповіла дитячий офтальмолог Лілія Стефраник.

"Діти на перервах сидять, і вдома сидять. На прогулянки не виходять. А потім ще й під час виконання домашніх завдань не роблять перерву для розминання м'язів очей. Кілька разів потрібно моргнути й подивитися вдалину. Також 10 разів із силою заплющити, а потім відкрити очі. Поводити поглядом спочатку за годинниковою стрілкою, а потім проти неї. Корисно кілька разів подивитися вгору-вниз, ліворуч-праворуч. Таку гімнастику добре виконувати і в школі, причому на кожній перерві", - радить лікар.

1. Потрібно приводити на огляд дитину хоча б раз на рік перед початком навчання. Особливо, якщо вона мружиться, наближає текст до очей, повертає голову і скошує очі, коли намагається щось розгледити.

2. Потрібно стежити, щоб відстань від очей до книжки чи зошита була не менш як 30 сантиметрів, а світло падало зверху і зліва.

4. Відстань від очей до екрана комп'ютера має бути від 50 сантиметрів.

5. Не обов'язково забороняти грати в комп'ютерні ігри. Просто після 20-хвилинної гри потрібно відволіктися і дати очам відпочити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені визначили, скільки облич здатна запам'ятати людина

4-річній дитині дозволено сидіти перед екраном 20 хвилин, у 5–6 років — 30 хвилин, 7-річній — 40 хвилин.

6. Дитині шкідливо ввечері працювати за комп'ютером або дивитися телевізор у темній кімнаті. Потрібно включати торшер або світильник.

7. Для профілактики погіршення зору корисно їсти жовті, помаранчеві та зелені овочі й фрукти. З ягід корисні смородина та чорниця, із зелені — листя салату, шпинат і броколі.

Подразнення очей, подвійні букви, сльозотеча або сухість - одні з найперших ознак, що вказують на проблеми із зором. Людина повинна відразу звертатися до фахівця, як тільки їх помітить.

Відбувається після довгого перебування за комп'ютером. Велика ймовірність того, що очі будуть червоніти і страждати через сухість.

Зараз ви читаєте новину «5 правил, як вберегти дитячий зір під час перегляду мульфільмів та читання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі