Ексклюзиви
понеділок, 11 лютого 2019 09:10

5 правил поведінки в бані для отримання максиму користі

5 правил поведінки в бані для отримання максиму користі
У бані корисне тільки перше потіння Фото: trystyhii.com.ua

Жінки гірше переносять лазню і сауну. Їхній організм має менше резерву вільної води, необхідної для підтримання в'язкості крові. Тому їм слід паритися на півгодини менше, ніж чоловікам. При перегріванні згущується кров і загострюються хронічні хвороби серця, судин і нирок.

Про це розповів Борис Скачко, столичний дієтолог та блогер.

Є три види лазень: турецька, російська і сауна. У турецькій бані — хамамі, температура тримається +40…50°С за вологості 90%. У російській становить +55…60°С і 40%. У фінській сауні — температура до +100°С і вологість 5%. Кожна по-різному діє на організм. Для серця корисніша турецька баня.

Сауна — одна з найжорсткіших видів лазень. Там людина піддається дії надвисокої температури при сухому повітрі. Збільшується в'язкість крові та виникає головний біль або серцева недостатність.

Правила поведінки в бані:

1. У баню ходити можна з 6-річного віку та старшим людям без хронічних захворювань серця та судин.

2. Не можна лити воду на голову після виходу з лазні. Це викликає спазм судин. Може виникнути гостра серцева недостатність.

3. У бані корисне тільки перше потіння. Після нього потрібно вийти і відпочити. Щоб пара діяла швидше, тіло перед заходом у парильню потрібно намочити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти, які швидко гріють в холоди

4. Не можна в лазні пити алкоголь і курити. Алкоголь у парній збільшує частоту серцевих скорочень. Від високих температур розширюються й судини дихальних шляхів. При вдиханні диму в парильні смоли ще більше шкодять, ніж при палінні на свіжому повітрі.

5. Усі речі мають бути індивідуальні: шапка, капці та рушник. На поверхню, куди людина лягає чи сідає, потрібно постелити своє простирадло.

Дієтолог Світлана Фус розповіла про три правила здорового харчування. Це співвідношення енергії з їжею протягом дня, збалансоване щоденне меню та режим прийому їжі.

Перше правило - гармонійне співвідношення енергії, яка надходить з їжею протягом дня, і енергії, яка витрачається. Якщо вживати їжу, більше ніж витрачати енергії – з'являться зайві кілограми. Потрібно споживати достатньо енергії і вести активний спосіб життя.

Друге правило - збалансоване щоденне меню, в яке повинні входити всі необхідні для організму речовини - білки, корисні жири і вуглеводи.

Зараз ви читаєте новину «5 правил поведінки в бані для отримання максиму користі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути