четвер, 04 жовтня 2007 18:15

Звужену судину біля серця розтягують металевим каркасом

Автор: 1. Холестеринова бляшка перекриває рух крові в судині; 2. У судину вводять стент, зі здутим балоном-катетером. Коли балон роздувають стент розтягуєтьс
  Як ставлять стент
Як ставлять стент

40-річний Андрій із Дніпропетровська рік живе з двома металевими каркасами у коронарних судинах. Вони розширюють звужені стінки. Називаються стенти. Раніше через різкий біль у серці чоловік не міг пройти і 20 м. За два місяці після встановлення стентів чоловік почав кататися на велосипеді.

Біль виникає, коли через атеросклероз судин серце не отримує належного живлення.

— У такого пацієнта коронарні судини, якими кров іде до серця, частково перекриті бляшками. Вони утворюються з холестерину, кальцію та сполучної тканини, — розповідає Тарас Чабан, 41 рік, кардіолог Київської міської лікарні N1, що на столичному Харківському шосе, 121. — Під час стресу або сильного фізичного навантаження судина ще більше звужується. Кров не поступає до серця, і та частина органу відмирає. Так виникає інфаркт.

Хворому прописують бетаблокатори — ліки, що "обманюють" серце. Вони привчають його до гіпоксії — майже вполовину меншої дози кисню.

— Однак проблема звужених судин лише відсувається на потім, — пояснює Юрій Соколов, 63 роки, завідувач відділення інтервенційної кардіології Інституту кардіології ім. М. Стражеско. Тут щороку ставлять стенти 800 пацієнтам. — Якби бляшки виникали в ширшій аорті, ніхто б їх не помітив. А у триміліметровій судині маленький бугорочок значною мірою впливає на самопочуття людини.

Удвічі звужену судину людина не відчуває. При 75% — біль за грудиною змушує звертатися до лікаря. Такому пацієнтові роблять коронарографію — визначають місце бляшки. І прописують поставити стент.

Через різкий біль чоловік не міг пройти 20 метрів

— Хворому через стегнову або підключичну артерію вводять балон-катетер. На нього одягнений сплющений стент, — описує схему операції Юрій Соколов. — За допомогою медапаратури ми бачимо, де звужене місце, підводимо до нього балон-катетер і надуваємо. Стент розтягується й не дає стінкам судини звузитися.

Перед операцією хворому дають плавікс. Це ліки, які не дозволяють тромбоцитам сприйняти металевий каркас як чужорідне тіло. Інакше тромбоцити прилипнуть до стенту й утворять тромб. Пацієнт випиває одну таблетку на день. Упаковка з 14 штук коштує 200 грн.

— Хворий мусить пити плавікс півтора року, — пояснює лікар. — Бо виникне тромбоз та інфаркт.

Стент захищений лікарський покриттям.

— Цей препарат не дає розростатися тканині біля металевого каркасу, — розповідає Юрій Миколайович. — Бо на тому місці може утворитися потовщення, через яке  кров так само проходитиме погано.

Одним стентом лікування атеросклерозу не обмежуються. Якщо бляшка утворюється в іншому місці — знову ставлять каркас.

— Найбільше — вісім стентів — ми ставили літньому киянину на прізвище Могила, — пригадує Юрій Соколов. — Це було шість років тому. Чоловік добре почувається до сих пір. Йому за шістдесят, він досить активний.





Як знайти


Один стент коштує в середньому 15 тис. грн. Їх ставлять у кількох столичних закладах:

Інституті кардіології ім. М. Стражеско АМНУ, відділення інтервенційної кардіології: вул. Народного ополчення, 5, тел.: (044) 275 87 44, 249 88 07.

Інституті хірургії і трансплантології АМНУ, відділення ендоваскулярної хірургії і ангіографії: вул. Героїв Севастополя, 30, тел.: (044) 408 27 34.

Інституті нейрохірургії ім. академіка А. Ромоданова: вул. Мануїльського, 32, тел.: (044) 486 95 03, 483 07 25.

Центральній міській лікарні, відділення рентген-васкулярної хірургії: вул. Шовковична 39/1, тел.: (044)235 22  59.

Хворим треба відмовитися від куріння

Кардіологи кажуть, що розвиток атеросклерозу можна призупинити. Для цього хворим потрібно уважніше ставитися до здоров"я.
— Поки нічого не болить, люди не турбуються про себе, — каже Тарас Чабан,  кардіолог Київської міської лікарні N1. — А як припече, готові на операцію. Я ж раджу дотримуватися елементарних правил. Тоді недузі можна запобігти.
Пацієнтам потрібно стежити за рівнем холестерину в крові, щоб не перевищував 5 мілімоль на 1 мл, та за артеріальним тиском. Варто відмовитися від куріння та регулярно займатися фізкультурою. Останню можна замінити на щоденну кількакілометрову пішу прогулянку.

Зараз ви читаєте новину «Звужену судину біля серця розтягують металевим каркасом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі