понеділок, 29 вересня 2008 17:12

Зуби мудрості радять видаляти восени

Євгенія Балог, 26 років, живе і працює в Києві. Торік весною в жінки почав прорізуватися зуб мудрості. Дуже болів. За тиждень почав рости ще один.

— Виявилося, що правий нижній росте криво. Він впирався в сьомий зуб, тому не міг вирости, — розповідає Євгенія. — Лікарка сказала, треба вирвати, інакше втрачу й сусідній зуб. На місці, де вони стикаються, може виникнути карієс.

Жінка звернулася до хірурга в Стоматологічну поліклініку медичного  інституту ім. О. Богомольця, що на вул. Зоологічній у Києві.

— Стоматолог порадила рвати зуб восени-взимку, — згадує Євгенія. — Казала, якщо він не болить, краще перечекати літо. Коли жарко, можуть розвинутися інфекції.

Восени жінка поїхала додому в Мукачево Закарпатської області видаляти зуб.

— Зуби мудрості — це бомба сповільненої дії, — пояснює Володимир Ржевцев, хірург Мукачівської стоматологічної поліклініки. — Верхні травмують слизову оболонку, а нижні будуть постійно запалюватися, бо не мають куди рости.

Операція з видалення зуба тривала 30 хв. Довго чекали, доки почне діяти знеболювальне.

— Укол був болючим, — морщиться Євгенія. — У мене аж око заболіло. А як виривали зуб, не відчувала. Боліти почало за дві години, коли пройшла анестезія.

Після видалення жінка 20 хв. тримала марлевий тампон над яснами. 2 год. не можна було пити та їсти. Лікар заборонив антибіотики й полоскання. Порадив знеболювальне.

— Першого дня я випила два спазмалгони. Другого — пігулку на ніч, — згадує Балог. — Найбільше мучилася від знеболювального, голова була, як у тумані. Боліло вухо та трохи скула. Дільничний терапевт пояснив, що це реакція на вирваний зуб. Нерв, що там проходить, відповідає за зуби, вухо й око.

Луганець Олег Левко, 34 роки, теж видаляв зуб мудрості. У чоловіка він кришився.

— Стоматолог сказав, що такі зуби зайве лікувати. Вони крихкі, ними не їдять. Краще видалити. Від зуба залишилися одні стінки, тому не пам"ятаю, аби боліло.

Зараз ви читаєте новину «Зуби мудрості радять видаляти восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі