пʼятниця, 10 грудня 2010 04:00

Жир закупорює судини

Автор: фото з сайта www.pollsb.com
  8-місячний хлопчик з Іраку важить 17 кг. Це вдвічі більше за норму
8-місячний хлопчик з Іраку важить 17 кг. Це вдвічі більше за норму

У киянки Олесі Толканової, 26 років, 6-місячний син Артем важить 9 кг, має 64 см зросту. Виглядає товстішим за однолітків.

— Годую дитину п'ять разів на день. Три рази даю грудне молоко, двічі — суміші. Серед ночі можу прокинутися і з'їсти півторта. Лікарка каже, що в моєму молоці багато калорій, тому дитина набирає вагу. Замість суміші порадила відварювати цвітну капусту, морковку, буряк. Їх перетирати в блендері, годувати без масла.

Кожна четверта дитина в Україні страждає на ожиріння. 50-річна Лариса Ніфонтова, столичний ендокринолог лікарні Охматдит, каже, що надлишкова вага виникає, бо діти мало рухаються та їдять багато жирів і вуглеводів:

— Батьки стараються маленьких діток інтенсивно годувати. Особливо старанно відгодовують недоношених. Буває, у матері густе, калорійне молоко — дитина ним наїдається, а їй ще й суміші дають. За місяць малюк набирає 1,5 кілограма, хоч норма 800–1000 грамів. У 5–6 років така дитина важить як 10-річна.

Дітям до року замість калорійних сумішей краще давати нежирний сир, овочі, м'ясо. Старшим — після шостої вечора котлети, смажену картоплю, піцу краще замінити кефіром, яблуками, легкими кашами.

— Якщо батьки чи їх родичі мають схильність до повноти, дитина теж набиратиме зайву вагу. Інколи приходять і кажуть, що дитина нічого не їсть, а поправляється. Це закладено генетикою. У худорлявих, навіть коли багато їдять, калорії швидко згорають і не встигають відкладатися.

Лікар говорить, що ожиріння загрожує розумово відсталим дітям. Через затримку розвитку нервової системи вони багато їдять. Жир відкладається на животі, грудях, стегнах, ногах. Дитина швидко набирає вагу, й коли порушена робота щитовидної і надниркових залоз.

— Жир не лише відкладається на тілі, а й закупорює судини. Через це у старшому віці виникає атеросклероз, інфаркт, інсульт, ішемічна хвороба серця. У надмірно повних може розвинутися діабет другого типу. У товстих хлопчиків удвічі зменшується вироблення чоловічого гормона тестостерону. Через жирові складки в області живота і паху порушується робота статевих органів, затримується дозрівання.

Хворим на ожиріння потрібно контролювати тиск, рівень цукру та холестерину. Часто людям з надмірною вагою роблять ліпосакцію — викачують жир із живота, стегон, ніг. Але жирові бляшки залишаються у судинах. У Росії для лікування ожиріння використовують глистів. Їх вводять в організм, щоб "з'їли" калорії. Потім паразитів виводять.

Зараз ви читаєте новину «Жир закупорює судини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі