вівторок, 17 вересня 2019 05:50

Зараження аскаридами супроводжується висипанням

Автор: WWW.WWORLD.COM.UA
  Восени позбуватися від глистів найкраще. В цей час найменший ризик повторного зараження. Виявити паразитів допомагає комп'ютерна діагностика
Восени позбуватися від глистів найкраще. В цей час найменший ризик повторного зараження. Виявити паразитів допомагає комп'ютерна діагностика

— Захворіла після відпустки. Пропав апетит. Сиділа чотири дні на воді. Від решти продуктів нудило. Думала, настільки вчахну, що ноги не триматимуть, — розповідає Віталіна Розумович, 33 роки, із Чернігова. — Мати напосіла, щоб прогнала глистів. Пила препарати три дні, але вже на другий мене попустило. Тепер маю традицію — кожної осені виводжу з організму паразитів.

— Восени позбуватися від глистів найкраще. В цей час найменший ризик повторного зараження, — розповідає столичний паразитолог 38-річна Ангеліна Симонова. — Власникам тварин процедуру потрібно повторити ще навесні.

Глистами заражаються від ігор у пісочниці, через комп'ютерну клавіатуру, немиті овочі й фрукти. Також небезпечними є гроші, дверні ручки, поручні громадського транспорту та сходів, недостатньо оброблені, м'ясо й риба. Яйця паразитів можна занести через брудні руки, чищення зубів некип'яченою водою та через пил, якщо на брудній вулиці підніметься вітер. Гострики проявляються свербіжем анального отвору, болем у пупку та головним болем. Зараження аскаридами супроводжуються висипанням на шкірі, температурою й нудотою.

Аналізу калу на виявлення глистів недостатньо. Необхідне окреме обстеження. Особливо перед щепленням. Якщо вакцинувати заражену людину, препарат не подіє. Будь-яке обстеження варто починати з тесту. Вони ж селяться й на кістках — починають боліти ноги чи спина. Пошкоджують суглоби, й людина не може ходити.

Після зараження також непокоять запори, проноси, здуття живота, нудота і блювота, дратівливість, безсоння, висипання на шкірі. Наприклад, аскариди нерідко потрапляють у легені. Від цього виникають бронхіт і астма. Вони зберігають життєздатність роками. Активуються при ослабленому імунітеті чи від надмірних фізичних навантажень. Особливо в небезпеці діти. Після зараження стають неуважними, погано сплять, вередують, часто застуджуються.

— Глисти живуть у тілі людини до кількох років, весь час його отруюючи.

Щоб їх позбутися, потрібно створити кисле середовище. Це роблять протиглисні препарати. Спиртне тут — не союзник. Тільки горло попече. Що стосується гарбузового насіння, то воно дієве лише з касторовою олією. Варто їсти насіння гарбуза зі шкаралупою. Через годину випити чайну ложку касторової олії. Вживають 100 насінин на день у чотири прийоми. Часник, хоч і є антибактеріальним, але на глистів теж не діє. Треба їсти кiвi, щоб глисти голодували. Розщеплює тi сполуки, якими живляться паразити.

Для профілактики зараження слід прасувати спідню білизну, мити руки після вулиці, туалету та гри з тваринами.

12 тисяч яєць відкладають гострики за добу. Виростають до 6 см. Самиці аскариди сягають 20 см. Ці види глистів — найпоширеніші.

Комп'ютерна діагностика виявляє 20 видів паразитів

— Є поширена думка, що скрегіт зубів у дітей свідчить про наявність паразитів. Насправді це не так. Навпаки, діти з паразитами сплять спокійно, — розповідає Ангеліна Симонова.

— Перевірити наявність паразитів можна трьома методами: аналізом крові, калу чи комп'ютерною діагностикою. Аналіз калу може показати наявність паразитів лише, якщо незадовго до цього вони відклали яйця. Тому його треба здавати тричі через день. Аналіз крові показує, чи є антитіла до глистів. Комп'ютерна діагностика виявляє 20 видів паразитів.

Зараз ви читаєте новину «Зараження аскаридами супроводжується висипанням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі