понеділок, 14 січня 2008 14:16

Запалення яєчника знімають трав"яні свічки

Автор: фото: Олександра СУБОТІНА
  Людмила Лістратенко готує пацієнтку Олену до процедури — гальваногрязі
Людмила Лістратенко готує пацієнтку Олену до процедури — гальваногрязі

Киянка Світлана Дєдоша, 24 роки, майже рік лікувала запалення яєчників. Дівчина застудилася на весіллі, де вони разом із чоловіком організовували музичний супровід.

— Це було наприкінці вересня, — розповідає брюнетка в окулярах. — Тієї ночі ударили перші заморозки. Я сильно перемерзла, так що наступного дня пропав голос — ледве шепотіла. Боліти в низу живота почало за два тижні.

Біль не минався, тому звернулася до гінеколога.

— Я поїхала до чорнобильської лікарні N1. Улітку возила туди бабцю, вона розповідала, що дуже уважні лікарі. Гінеколог визначила, що в мене запалення яєчників. Прописала колоти ліки.

Щодня ходити на процедуру не могла, попросила знайому робити їй ін"єкції. Людмила не має медичної освіти, але вміє — робила своїй дитині.

— Певно, з останнім уколом занеслася інфекція, бо почалося нагноєння.

Кожну процедуру робили по вісім разів

Дільничний лікар порадив Дєдоші мазати уражене місце йодом. Але краще не ставало. За два тижні, як поїхала в гості до батьків у Фастів, погіршало. Каже, на сідниці утворилася шишка. Тягнуло ногу, важко було ходити.

— Мама наполягла, щоб ми пішли в лікарню. Хірург підтвердив, що там може бути гній. Порадив накласти на ніч компрес із маззю Вишневського — але й це не допомогло.

Наступного дня Світлані прочистили нагноєння. Тиждень вона спала на животі, поки рана не загоїлася.

— За цей час біль у низу живота притупився, — веде далі жінка. — Боляче було, коли перемерзну, десь постою довго на зупинці. За годину в теплі знову ставало терпимо.

Жінка знову пішла до гінеколога, вже іншого. Їй призначили мазі, свічки на травах, настойки, спринцювання й таблетки. Це було в лютому. Так Світлана лікувалася до квітня.

— Лівий яєчник я вилікувала. А от правий ще трохи поболював. Лікарка направила мене у бальнеолікарню на Дарницю.

Жінці призначили грязьові тампони, сірководневі ванни, гальваногрязі (пропускання струму через грязьову паляничку) та ультразвук на низ живота. Кожну процедуру робили по вісім разів. Каже, завдяки цьому й вилікувалася.

— З того часу я бережуся, ношу теплі колготки. Ніяких міні-спідниць і капронок узимку! А якщо відчуваю, що змерзла, на ніч використовую свічку диклофенака, як лікарка порадила.

Від безпліддя допомагають торф"яні тампони

Запалення органів статевої системи та брак гормонів у жіночому організмі лікують торф"яними тампонами та сірководневими ваннами в санаторії "Черче", що в Рогатинському районі Івано-Франківської області.
— Найчастіше жінки не можуть завагітніти через те, що у їхньому організмі порушений гормональний баланс або є запальний процес, — каже 30-річна Оксана Стурко, лікар-гінеколог санаторію "Черче". — Грязеві тампони та сірководневі ванни лікують ці проблеми краще за будь-які медикаменти.
Торф"яні грязі стимулюють у жіночому організмі гормональну функцію яєчників. Курс лікування триває 10–20 днів. Торф"яні тампони протипоказані жінкам із онкологічними захворюваннями. Не лікують грязями й дівчат, які не живуть статевим життям. Їм призначають сірководневі зрошування. А ванни рекомендують при запальних процесах у яєчниках. Cірководень допомагає розсмоктуватися запаленню.
У "Черчі" діє гінекологічний кабінет. Із березня цього року в санаторії планують відкрити гінекологічне відділення.

Вікторія ЦИМБАЛІСТА

Зараз ви читаєте новину «Запалення яєчника знімають трав"яні свічки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі