понеділок, 17 грудня 2007 20:47

Запалення суглобів можна вилікувати у перші два роки

Раніше такі хвороби, як ревматоїдний та псоріатичний артрити, хвороби Бехтерєва та Крона, неспецифічний виразковий коліт вважалися невиліковними. Тепер із ними борються за допомогою ФНО — імунобіологічної терапії, яка блокує запалення.

— Артрити найчастіше виникають через порушення в імунній системі, — пояснює Олена Гармиш, 32 роки, з ревматологічного центру при Інституті кардіології ім. Стражеско. Там близько року застосовують цю терапію. — При слабкоку імунітеті в оболонці суглоба, кістковій тканині, хрящі починають вироблятися антитіла, які руйнують тканини. А наші ін"єкції знімають запалення і запобігають руйнуванню суглобів.

Таке лікування нове для українців. Препарат у нас поки що один — ремікейд. Хоч у Європі таку терапію практикують майже десять років.

— Перший ефект відчутний через 48 годин. А от покращення помітне в когось після першого дня, в когось згодом, — розповідає ревматолог. — Чи допомагає лікування, ми перевіряємо на 12-му тижні. Має зменшитися біль, запалення, і головне — відновитися рухливість суглоба. Тоді ми назначаємо подальшу схему лікування.

Зараз у центрі з ревматоїдним артритом лікується п"ятеро пацієнтів від 25 до 50 років. Усі хворі не могли працювати через скутість рухів та біль.

— Вони не могли ґудзика застібнути, ложку до рота донести, ванну прийняти самостійно, навіть сісти на унітаз. Одна хвора через недугу хотіла з життя піти. А після лікування — вона повноцінна людина, дітей хоче мати.

Ефект відчутний через 48 годин

У центрі лікують студента з хворобою Бехтерєва — хронічним запаленням хребців та суглобів. Лікарка розповіла, що юнак скаржився на сильний біль, не міг рухатися. Тепер знову вчиться, ще й працює на двох роботах.

— Найшвидше лікування дає результати, якщо прийти зразу, як тільки почали боліти суглоби. Тоді можна підлікувати людину, і нічого не болітиме десять років. Але треба ж іти до лікаря. А більшість сидить вдома, маже диклофенаком і прикладає капустяні листки. А через десять років зробити вже нічого не можна.

Ревматолог пояснює, лише перші два роки можна боротися з недугою, поки є запальний процес (біль та припухлість), на який діють ліки. Коли ж почалася деформація суглобів, медикаменти не діють. Повернути його до нормального стану неможливо. Таких хворих направляють до травматологів — на операцію.

Але препарати треба купувати за свої гроші. Державної програми немає.

— При ревматоїдному артриті і масі тіла хворого 70 кілограмів ін"єкція коштуватиме близько 9 тисяч гривень, — розповідає Олена Гармиш. — Повторити її треба через два тижні після першої, потім через шість, далі — кожні вісім тижнів. Поки людині не стане краще.

Ревматологічні недуги займають друге місце серед хвороб, що призводять до тимчасової непрацездатності. А серед причин інвалідності — вони на першому.

Куди звернутися до ревматолога

До ревматолога хворих направляє дільничний або лікар загальної практики. У Києві можна звернутися до:
— Міського ревматологічного центру на базі Жовтневої лікарні (вул. Шовковична, 39/1);
— Ревматологічному центрі в Інституті кардіології ім. Стражеско (вул. Народного Ополчення, 5).

Зараз ви читаєте новину «Запалення суглобів можна вилікувати у перші два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі