понеділок, 21 жовтня 2019 06:56

Запалення нирок маскується під застуду

Автор: venerolog.kh.ua
  При запаленні нирок людина відчуває млявість, болить голова. Підвищується температура, її важко збити
При запаленні нирок людина відчуває млявість, болить голова. Підвищується температура, її важко збити

— Заболіло в спині, а ортопед тільки руками розвів. Відправив до нефролога. Думаю, при чому тут нир­ки. Ніколи з ними проблем не мала, — розповідає Юлія Ісаєнко, 40 років, із Ніжина Чернігівської області. — Ви­явилося, що це запалення.

Жінка здала аналіз сечі, крові та зробила УЗД нирок і сечовивідних шляхів. Їй призначили антибіотики на три дні. Ліки не допомагали. Тому після аналізів змінили препарат. Біль ослаб на другий день. Ці антибіотики пила тиждень.

— Пієлонефрит або запалення нирок може маскуватися під застуду чи грип. Людина про це не знає і приймає противірусні препарати. Запалення затихає на кілька тижнів, а тоді починається знову, — говорить Ігор Соловйов, 54 роки, столичний нефролог. — Страждають судини, серце, мозок і суглоби. Адже нирки виводять з організму шлаки, зайві солі та рідину.

Хворий відчуває тягнучі болі в попереку, має часте сечовипускання. Зменшується кількість сечі, у ній з'являються піна та слиз. Людина млява, в неї болить голова. Температура підвищується до 38°С, її важко збити.

— Восени нирки часто запалюються в любителів коротких курток і вузьких джинсів. Від переохолодження починається цистит, запалення перекидається на нир­ки. Вузькі джинси ускладнюють кровообіг, це сприяє швидкому поширенню інфекції. Також під ударом люди з високим тиском. У нирці багато судин. Що довше в людини підвищений тиск, то більше змінюються їхні стінки.

Біль у попереку може бути ознакою радикуліту, проблем із кістками таза, гінекологічних або урологічних захворювань. Запідозрити, що постраждали саме нирки, допоможе тест — лікар стукає долонею в ділянці попереку. Хворий також має здати аналіз сечі.

— Роблять бакпосів для визначення збудника інфекції. Його результати приходять на четвертий день. У цей час пацієнта не можна лишити без лікування, бо запалення посилиться і з'являться гнійники. Тому призначають антибіотики, ефективність яких перевірена.

Якщо людина раніше приймала цей препарат, бактерії стали стійкими до його дії. Тому після отримання результатів лікар призначає інший.

— Корисний також журавлиний морс. Треба перетерти ягоди з цукром, залити кип'яченою водою й пити протягом дня.

Зараз ви читаєте новину «Запалення нирок маскується під застуду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі