понеділок, 10 грудня 2012 06:00

Залежність від куріння минає за три дні

 

Киянин 33-річний Дмитро Савченко палив протягом 10 років. Покинув, коли став важко кашляти. Раз на три місяці у нього підвищувалася температура. Пульмонолог діагностував хронічний бронхіт.

— Лікуюся антибіотиками. Раніше помічав: як покурю, починає нудити, кидає в холодний піт. Лікар пояснив, це нікотин отруює мозок.

Порадив Дмитрові замість цигарки полоскати рот содою.

— Приніс пачку на роботу. Чайну ложку розмішував у склянці теплої води. Після полоскання курити хотілося менше, зуби стали біліші. Також заварював 2 чайні ложки сухого листя м'яти, полоскав. За порадою лікаря випивав по склянці води щогодини. Після цього зникла сухість у роті, в горлі перестало саднити. Вода також вимила нікотин та іншу хімію з організму. Шкіра розгладилася. Не курю три місяці і не тягне.

Фізична залежність від паління минає за два-три дні, пояснює 31-річний психолог Артем Ступаков із громадського руху "Твереза Україна". За цей час організм очищується від нікотину. Психологічно людина відвикає довго. Більшість курців замінюють цигарки їжею.

— Головне — не їсти тістечка і смажену ковбасу. Швидко розтовстієте. Краще жувати фрукти й овочі.

Половина худорлявих людей після відмови від цигарок повнішають.

— Зазвичай на 2-5 кілограмів, це нормально. Такі зміни виснаженому нікотином організму не завадять.

Бажання палити зникає після занять спортом. Після ранкової пробіжки — на 4-7 год.

— Викуривши пачку цигарок, людина отримує смертельну дозу нікотину. Але не помирає, бо отрута потрапляє у кров поступово. У Франції кілька років тому двоє хлопців посперечалися, чи зможуть викурити по 50 цигарок. В обох не витримало серце.

Організм курця завжди старший на 15-20 років. Страждають усі внутрішні органи.

— Усі судини звужуються, потік крові гіршає. Виникають спазми, починає боліти серце. Судини в курців стають ламкі у 45 років. Зазвичай таке буває у 75-річних. А у 50 більшість курців мають одну чи кілька серйозних недуг — стенокардію, виразку шлунка, хронічний бронхіт.

19

мільйонів українців курять. Шкідливу звичку мають дві треті чоловіків і чверть жінок країни. Залежні від цигарок 60% українських школярів. Дев'ятеро курців щодня помирають у Харкові через наслідки тютюнопаління. Це найвищий показник в Україні.

 

Зараз ви читаєте новину «Залежність від куріння минає за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі