понеділок, 27 травня 2019 06:30

Закладеність носа викликають зубні пломби з цинком

— Закладений ніс небезпечно гріти вареними яйцями, мішечками з сіллю або піском. Набряклі запалені тканини і так переповнені рідиною. Під час нагрівання вона розширюється, — пояснює столичний отоларинголог Юрій Шестаков, 50 років. — Носіння шапки чи шарфа не захистить від недуги.

З нежитем до лікаря варто звернутися, якщо він часто повторюється. Супроводжується болем у горлі або вусі, підвищеною температурою. Виділення з носа тривають понад 10 днів.

— Треба знайти причину, а не наосліп крапати судинозвужувальними препаратами. У мене була пацієнтка, у якої з носа текло через зубну пломбу. Стоматолог пробив верхівку кореня, який часто знаходиться в дні носової пазухи. Крім того, у деякі пломби додають цинк. Його люб­лять грибки. Згодом у пазусі вони розмножуються, обростають пломбу і формують грибкове тіло. Воно лежить там роками і викликає хронічний гайморит. Тоді виникають виділення з носа з гнійним запахом. Мучить головний біль та підвищується температура.

Грибкове тіло потрібно видаляти, щоб не викликало появу поліпів. Якщо вони вже є, роблять операцію.

Зараз ви читаєте новину «Закладеність носа викликають зубні пломби з цинком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі