середа, 27 червня 2007 19:09

За перший місяць людина худне на 15 кілограмів

 

До столичного Медичного психотерапевтичного центру "Довіра" на Богдана Хмельницького киянка Людмила прийшла вдруге, на консультацію. П"ять років тому вона тут лікувалася від ожиріння.

— Я важила 110 кілограмів. Зайвих 43 набрала за рік, доки годувала доньку груддю, — розповідає молода жінка міцної статури з прямим темним волоссям до плечей. Людмила одягнута у червону майку і чорні штани. — Це мене турбувало, і я прийшла до Центру. Позаймалася, підібрала харчування і повернулася до своїх нормальних 67 кілограмів. Тепер прийшла запитати, чи можна вже мені їсти деякі продукти.

У кімнаті поряд із Людмилою на стільчику сидить білява жінка у темно-сірій сукні з мереживом. 45-річна Ніна Олексіївна три роки тому теж вирішила навчитися правильно харчуватися й схуднути.

— А тепер прийшла сестру записати. Вона бачить, що я помолодшала, краще почуваюся. І теж так хоче.

Директор центру Микола Кучин, 49 років, каже, що більшість відвідувачів приходять за порадою знайомих. Лікарі центру практикують метод психотерапії росіянина Сергія Смєлова. Тут не треба голодувати й рахувати калорії.

— Лікар словами блокує у мозку людини центр, який відповідає за апетит, — пояснює Микола Андрійович. — Людина хоче їсти у двох випадках: коли відчуває голод — організм сигналізує, що в нього закінчуються сили. Друга причина — це апетит: коли хоче отримати насолоду від їжі. Якщо харчовий центр у мозку працює нормально, ви після їжі почуваєтеся ситим. А коли його робота порушується, людина запихається харчами, але весь час відчуває себе голодною. Тоді виникає ожиріння.

У ніч перед сеансом спати тільки три години

Спочатку в Центрі проводять півгодинну консультацію. Розповідають, як готуватися до процедури: два дні не пити спиртного, їсти тільки фрукти, овочі й каші, а у ніч перед сеансом спати тільки три години.

— Це потрібно, щоб захисні сили організму трохи послабилися й слова змогли блокувати апетит. Ми не застосовуємо гіпнозу. Людина залишається притомною, контролює себе.

Відвідувачеві підбирають схему харчування і видають список заборонених продуктів. У більшості випадків до нього потрапляють калорійні харчі: хліб, картопля, ковбаса, мед, свинина, торти з масляним кремом. Решту страв радять варити та тушкувати.

— Організм сам себе починає контролювати. Налагоджуються обмінні процеси, шлунок зменшується. Треба їсти часто, бути ситим і танути, як сніг. Якщо постійно хочете їсти, значить щось робите неправильно.

Найчастіше, за словами Миколи Андрійовича, пацієнти не дотримуються п"ятиразового режиму харчування. Бо їм не хочеться їсти зранку.

— Людина сама себе переконує, що не хоче їсти. А це неправильно. Бо в першій половині дня ви маєте отримати дві третини їжі. У цей час організм активно працює. Тому має бути сніданок, другий сніданок і повноцінний обід. У другій половині дня — підвечірок та вечеря. І раз у тиждень розвантажувальний день — на кефірі або фруктах.

Із таким режимом пацієнт втрачає за перший місяць до 15 кг (залежно від ступеня ожиріння), за другий — до семи, починаючи з третього — від п"яти до двох кілограмів. За півроку вага приходить до норми.

— Ті, хто думає, що без хліба й картоплі харчуватися несмачно, помиляються. Бефстроганов на обід або запечена риба на вечерю — це дуже непогано.

Зараз ви читаєте новину «За перший місяць людина худне на 15 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі