вівторок, 07 листопада 2017 05:55

"Взяла металевого молотка для відбивних і почала бити по шпорі"

Автор: www.wmfits.com
  Шпора утворюється після травм. Загострюється через прогресування інших захворювань
Шпора утворюється після травм. Загострюється через прогресування інших захворювань

— Одного ранку прокинулася від того, що боліла права п'ята. З кожним днем ставало все гірше, наче ступня відривається. Ходити було неможливо, хоч літай. Прочитала в інтернеті, що це може бути шпора. Пішла до терапевта, вона направила на рентген. Діагноз підтвердився, — розповідає 45-річна Світлана Попова з Черкас.

— Травматолог призначив електрофорез, магнітотерапію, вигрівали якоюсь лампою. Нічого не допомагало. Почала шукати форуми з порадами, як люди позбавляються шпори. Більшість описують народні методи. Накладала на ніч листки капусти з медом. Парила в солоній воді з йодом і господарським милом. Пила знеболювальні — допомагало ­ненадовго. Одна жінка порадила бити п'ятою об підлогу, мовляв, шпора загнеться й перестане боліти.

Я взяла металевого молотка для відбивних і почала бити по шпорі. Щовечора роблю це по півгодини. Тільки через півтора місяця стало легше. Не знаю, чи молоточок допоміг, чи шпора загнулася, — каже жінка.

П'яткова шпора — це розростання щільної тканини на задній або нижній поверхні п'яткової кістки.

— Шпора утворюється після травм. Загострюється через прогресування інших захворювань: викривлення хребта, ревматизму. Або від надмірної ваги, незручного взуття та вікових змін. Якщо пацієнт описує біль, як "цвях у п'яті", "я ходжу, як по голках", "здається, що шило в п'яту забилося", — це шпора. В області кістки п'яти виникає запалення, — пояснює ортопед-травматолог третьої Черкаської міської лікарні швидкої допомоги 42-річний Сергій Постіл. — Біль турбує вранці після сну, його ще називають "стартовим". Удень слабшає і поступово наростає до вечора.

Шпору лікують медичними препаратами. Фізіотерапію і лазеротерапію призначають для покращення кровообігу. Від цього зменшується біль. Електрофорез допомагає лікам потрапити в уражені тканини. Також застосовують ударно-хвильову терапію. Удома шпору лікують за допомогою кремів, компресів, примочок і ванночок.

— Хороші результати дає комбінування медичних та народних методів. Варто робити процедури на ніч, коли нога в стані спокою. Найкращим є компрес на основі жовчі, курячої або медичної. Вона продається в аптеках. Треба взяти 20 грамів, змішати з чайною ложкою шампуню і 20 грамами горілки. Стопу перед процедурою слід розпарити в гарячій воді протягом 20 хвилин. Витерти й накласти вату, щедро промочену розчином. Закріпити бинтом і загорнути поліетиленом. Зверху одягнути панчоху з натуральної пряжі.

Для полегшення болю можна зробити ванночку з соди та йоду. На 3 літри води — столову ложку соди і 15 крапель йоду. Ногу тримати до охолодження розчину. Ванночки роблять упродовж двох тижнів. Лікують шпору й медовою маззю. Змішують столову ложку меду, чайну ложку солі, розтертої в порошок, і 50 мілілітрів йоду. Накладають на 15 хвилин. Кількість сеансів — 10–15.

У будь-якому разі треба проконсультуватися в лікаря. Адже народні методи ефективні лише на початковій стадії, — говорить Сергій Постіл.

У 80% випадків захворювання діагностують у жінок після 40 років. Шпора може виникати й у чоловіків, молодих людей і навіть дітей.

— Раджу носити якісне взуття, що відповідає анатомічній будові стопи. Високі підбори — не для щоденного носіння. Ідеальна висота підбора — 2–4 сантиметри. При плоскостопості у взуття кладуть ортопедичну устілку. Слід контролювати вагу. Дотримуватися дієти для виведення солей і стимулювання обміну речовин. Для профілактики п'яткових шпор корисний масаж із застосуванням кремів. Його можна робити в масажиста або самостійно.

Зараз ви читаєте новину «"Взяла металевого молотка для відбивних і почала бити по шпорі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі