четвер, 17 квітня 2008 15:11

В"єтнамські лікувальні чаї п"ють без цукру

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  45-річна Наталія працює перукарем на вулиці Нижній Вал на Подолі через дорогу від ”Зеленої аптеки”. Щодня заходить до фітобару випити трав’яного чаю. Додому купує ”Артишок” для покращення роботи печінки
45-річна Наталія працює перукарем на вулиці Нижній Вал на Подолі через дорогу від ”Зеленої аптеки”. Щодня заходить до фітобару випити трав’яного чаю. Додому купує ”Артишок” для покращення роботи печінки

У "Зеленій аптеці" на Подолі продають чаї, капсули й настоянки з в"єтнамських трав. Там щоп"ятниці після 16.00 приймає фітотерапевт, він консультує відвідувачів.

Киянці Світлані Миронівні, 62 роки, цю аптеку порадила колега. Жінка переймається здоров"ям онуки. Каже, донька мала важкі пологи, тому онучка дратівлива.

— Онуці рік та сім місяців, розвивається нормально. Але як розхвилюється, починає ходити на пальчиках, — розповідає невисока сива жінка. Вона говорить швидко, переживає. — В інституті ортопедії зробили рентген. Лікарі сказали, що з кістками все нормально, але через нерви м"язи різко скорочуються.

Дівчинку намагаються не сварити, купають у череді та м"яті.

— Через те, що дитина легко збуджується, скорочуються м"язи — тому вона стає на пальчики, — пояснює фітотерапевт Валентин Степаненко, 54 роки. — Раджу попити "Бебівіт". Це рослинний препарат для нормального фізичного та розумового розвитку дитини. Добре було б вивозити дівчинку на прогулянки або відпочинок у сосновий ліс, до озера.

Світлана Миронівна також запитує щось від високого тиску. Раніше вона пила ліки на ніч, а тепер тиск стрибає і вдень. Лікар радить їй фітокапсули "Хризантема".

У фітобарі пахне травами і чути тихий плескіт — рибкам у акваріумі збагачують киснем воду. Більше пацієнтів за записом немає. Щоб збадьоритися після робочого дня, Валентин Степаненко пропонує чай "Антистрес". До нього додає настоянку Нгу Зя Бі — корінь женьшеню та інших цілющих трав, настояні на рисовому спирту. Щодня можна випивати не більше 15 мл такого напою. На смак він різкуватий, нагадує коньяк. Із чаєм смакує, як ризький бальзам.

— Любителям кави раджу "Гінсеголд". Настоянка поєднує женьшень та лимонник. Тонізує краще, а для організму навантаження менше.

У фітобар "Зеленої аптеки" щодня приходить із десяток відвідувачів. Більшість — постійні клієнти. Дехто зустрічі призначає в трав"яному барі.

В"єтнамські чаї родина лікаря п"є десять років

— Зранку здебільшого забігають водії, — розповідає консультант аптеки Юлія, 28 років. — Просять щось, аби збадьоритися. А в обідню перерву відвідувачі замовляють чай від тиску та для розслаблення.

Трав"яні збори розфасовано в пакетики. Один такий за 1,5–2 грн розрахований на чотири маленькі чашечки. Порція настоянки на рисовому спирту обійдеться у 4 грн. Вона діє швидше, бо починає всмоктуватися вже в роті.

— Найчастіше людей турбує тиск, хвороби серця і печінки, — розповідає фітотерапевт Валентин Степаненко. — Раджу трав"яні збори та чай Лін Чі. Він зміцнює імунітет. А якщо пити його взимку, простуда не візьме.

Лікар каже, імуностимулююча дія Лін Чі настільки сильна, що допомагає при туберкульозі. Наводить дані Інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Яновського.

— Лікарі тестували дві групи хворих — 50 пацієнтів. Разом із антибіотиками їм давали тричі на день фітопрепарати Лін Чі: бальзам, безалкогольний екстракт та чаї.

Фтизіатри помітили, що у хворих швидко відходять мокроти, нормалізується температура. А ще люди переставали скаржитися на слабкість, поганий сон та відсутність апетиту. Таке покращення лікарі пов"язують із впливом трав на нервову систему. Через два місяці комбінованого лікування більшість хворих із незначними ураженнями легень одужали.

— А хвора з каверною (порожнина, що утворюється при розпаді тканин. — "ГПУ") одужала через чотири місяці. Я бачив рентгенівські знімки. Легені чисті.

Валентин Степаненко теж п"є в"єтнамські чаї. 10 років купує їх для всієї родини. Тому не може згадати, коли востаннє хворів.

— Я — викладач, а дружина фінансист. Обидві роботи нервові. П"ємо чаї від стресів. Але не забуваємо і про природні ліки. Приміром, я люблю хліб із часником. Це ж природний антибіотик. Він дезінфікує дихальні шляхи та сечову систему, а в поєднанні з цибулею запобігає склерозу.

Цибуля, додає лікар, помічна від аденоми. Весною всім потрібно пити березовий сік, який покращує сольовий обмін.

— В"єтнамські чаї п"ють без цукру. Виробники додають до основного складу солодку, це природний підсолоджувач. Тому вони не гіркі.

Де продають лікарські трави

У Києві є низка спеціалізованих аптек, які продають лікарські трави, збори та настоянки. "Зелені аптеки" працюють за такими адресами:
вул. Верхній Вал, 50. Тел.: (044) 425 25 98
вул. Воровського, 5. Тел.: (044) 272 37 94
вул. Софійська, 6. Тел.: (044) 278 84 31, 279 90 41
вул. Котовського, 11. Тел.: (044) 453 84 23
вул. Червонофлотська, 28. Тел.: (044) 431 84 90
вул. Російська, 82а. Тел.: (044) 566 03 31
вул. Гарматна, 39в. Тел.: (044) 455 22 33
Аптека народних ліків Данила Зубицького розташована на вул. М. Шпака, 3. Тел.: (044) 456 91 85
Аптека "Гедеон Ріхтер", вул. О. Теліги, 3. Тел.: (044) 456 83 71
У Житомирі діє аптека при підприємстві "Житомир ліктрави" — Київське шосе, 21. Тел.: (0412) 36 05 32, (0412) 36 22 75
У Полтаві вирощуванням лікарських рослин опікується Дослідна станція лікарських рослин Інституту Агроекології України. с. Березоточа, Лубенський р-н. Тел. (05361) 901 10
У Криму вирощуванням цілющих трав займається Інститут ефіроолійних та лікарських рослин. Він розташований у м. Сімферополь, вул. Київська, 150. Тел.: (0652) 22 34 05, 22 34 19

Зараз ви читаєте новину «В"єтнамські лікувальні чаї п"ють без цукру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі