понеділок, 15 жовтня 2012 07:00

Воші та короста передаються через одяг із секонд-хенду

Автор: фото: Анна ЛАКИЗА
  Міряючи новий чи ношений одяг на голе тіло, можна заразитися коростою та вошами. Тоді на шкірі з’являться висипи, вона свербітиме
Міряючи новий чи ношений одяг на голе тіло, можна заразитися коростою та вошами. Тоді на шкірі з’являться висипи, вона свербітиме

— На тілі висипи покидало, страшне, як чухалися, — розповідає полтавка 24-річна Юлія. — Зразу підозра впала на джинси, які купила в одному із секонд-хендів Полтави. Очевидно, їх погано пропарили і зараза на мене передалася. Вдягла зразу, не попрала, бо спішила до подруги на день народження. Через кілька тижнів почало свербіти між пальцями на ногах і руках, потім на ліктях. У лікарню стидно було йти.

Через одяг із секонд-хенду найчастіше передається короста і воші, пояснює дерматолог із Полтави 50-річна Тамара Гончар.

— У таких місцях скуповуються не завжди здорові люди. Часто заражаються і через нові речі з ринків і магазинів. Коли хтось приміряє на голе тіло заражені речі, кліщ корости перелазить на шкіру і селиться. Кусає, від того починається зудіння. Дрібні висипи з'являються на зап'ястках, ліктях, животі, у чоловіків — на ногах, стегнах. Найбільше чухається вранці, увечері та вночі. Удень кліщ спить, менш активний.

Воші селяться на голові та інтимних місцях. У чоловіків заводяться у волоссі на грудях.

— Часто батьки не знають, що в них є лобкові воші, беруть із собою спати в постіль малечу. Паразити кидаються дітям на повіки. Батькам доводиться вибирати вручну. Комахи хоч і дрібні, та їх можна розгледіти.

Проти корости та вошей дієвий препарат спрегаль. Це аерозоль, який розбризкують на тіло, найбільше на ділянки з висипом. Одягають новий одяг і не миються 12 год. Усі члени сім'ї лікуються одночасно.

— Це новий препарат. На нього практично немає протипоказань. Знаю тільки одну бабусю, в якої була алергія, — розказує лікарка. — Також хворим приписуємо мазь бензилбензоат або просто сірчану. Це давні, перевірені засоби.

Лікуються тиждень. Мазі втирають тричі, через кілька днів. Щоразу стелять нову білизну.

Лікар застерігає не міряти одяг на голе тіло.

— Вдягайте зверху на речі. Це незручно, але безпечно. Удома періть не лише куплений одяг, а й той, в якому ходили за обновками. Якщо захоплюєтеся секонд-хендом, удома тримайте парову праску. Нею добре вбивати мікроби, за допомогою високої температури. Не раджу купувати в секонд-хенді взуття. Його незручно обробляти, бо це ж не тканина. На ньому найбільше інфекцій. Якщо зважитеся купити, добре протріть нерозведеним оцтом і помийте.

Зараз ви читаєте новину «Воші та короста передаються через одяг із секонд-хенду ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі