Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 17:45

Вітаміни треба пити з початку вагітності

 

Киянка Ірина Гладко, 30 років, торік народила сина. Каже, коли почала відчувати слабкість, млявість — запідозрила, що вагітна.

— Це було восени, — розповідає Ірина. Жінка гуляє з сином у Дарницькому парку. — Мій чоловік, він терапевт, подумав, що то авітаміноз. І порадив вітаміни.

За тиждень до слабкості додався токсикоз, дратували запахи. Каже, коли чоловік відкривав холодильник, вона навіть із дальньої другої кімнати чула запах.

— Я майже щодня перевіряла, чи не зіпсувалося щось у ньому, — усміхається жінка. — Тоді чоловік і припустив, що ми вагітні. А гінеколог забракувала мій тривіплюс і сказала, що тепер питимемо потрібні вітаміни.

Лікарі кажуть, що в більшості вагітних є дефіцит вітамінів. Учені з московського Інституту харчування довели, що найбільше жінкам при надії бракує вітамінів групи В — 20–100%, аскорбінової кислоти — 13–50%, каротидів А і Е — 25–94% вагітних.

Українські гінекологи теж призначають вітаміни та мікроелементи майже всім майбутнім мамам із першого місяця вагітності.

— Потреба у вітамінах збільшується в 2,5–3 рази, — пояснює Володимир Хом"як, 27 років, акушер-гінеколог столичного пологового будинку N7. — Для вагітних розроблені спеціальні комплекси, де вітаміни збалансовані, а непотрібних бета-каротинів та ретинолів — мінімум. Бо ці речовини можуть зашкодити плодові.

Фрукти можна їсти без застережень

Зазвичай протипоказань до вітамінів немає. Лише якщо в жінки несприйняття конкретного мікроелемента. Приміром пацієнткам, що мають у організмі забагато заліза, треба не включати його до раціону. А мамам із алергічними реакціями, найчастіше на цитрусові, не радять вживати вітамін С.

40-річна луганчанка Євгенія Шитова виховує двох синів — 13 і 6 років. Коли народжувала вдруге, їй внутнішньовенно вводили кальцій. Бо перейми були слабкими.

— Якщо в організмі бракує кальцію, то пологи не почнуться, — каже Володимир Хом"як. — Кальцій не стимулює пологів. Але він потрібен для нормального скорочення будь-якого м"яза, в цьому випадку — матки. Тому така процедура, як робили Євгенії, не шкідлива. У моїй практиці теж бувало, що жінці ставили крапельниці під час пологів. Але краще правильно харчуватися під час вагітності, щоб усіх мінералів було достатньо.

До важливих мікроелементів лікар також додає магній, який запобігає викидню, молібден і селен.

— Запасів двох останніх у організмі мало, тому бажано, щоб жінка пропила їх. Бо той же кальцій дитина візьме із внутрішніх запасів мами — з кісток. І якщо вагітна не приймає вітаміни та неправильно харчується, так і виходить. Дитина все одно візьме все, що їй треба. І вже тоді після пологів лікуємо породіллю.

Потребу у вітамінах лікар пояснює більшим кровообігом. Бо до основного додається плацентарний, дитини. Концентрація вітамінів та мікроелементів у крові стає нижчою. Тоді й виникає відносний голод.

— На жаль, лише збалансованою дієтою, як думають мами, що начиталися модних журналів, баланс не відновиш, — каже Володимир Хом"як. — Учені довели, що в сучасних овочах та фруктах у вісім разів менше вітамінів, ніж 20 років тому. Додайте до цього теплову обробку, після якої ще 80 відсотків втрачається. Виходить, майже нічого не залишиться.

Виняток можна робити для сільських жителів, які вирощують усе на городі. А жінкам у місті потрібні таблетки.

Дієтологи підтверджують, що через погіршення екологічної ситуації вміст вітамінів у продуктах зменшився. Найбільше нарікають на овочі.

— Городина — це поверхневі рослини, — пояснює лікар-дієтолог столичного центру "Віріа" Світлана Фус, 44 роки. — Всі поживні речовини вони беруть із верхніх шарів ґрунту. А там їх менше, ніж років 20 тому. А ще збільшилася кількість важких металів. Тому овочі менш поживні. А от фрукти можна їсти без застережень. Дерева мають глибоке коріння. Їх ця біда поки що оминула.



НЕОБХІДНІ ВІТАМІНИ ТА МІКРОЕЛЕМЕНТИ


 Назва Значення для плоду та матері  У яких продуктах містяться  
 А  Потрібен для розвитку плаценти.
Поліпшує самопочуття вагітної, нормалізує сон
 Риб"ячий жир, вершки,  сир, жовток, жовто-червоні й зелені овочі та фрукти
 В1 та В6  Запобігає токсикозу, гіпотонії, покращує апетит, знімає дратівливість  Злаки, крупа, пророщена пшениця, горіхи, абрикоси, буряк, морква, шпинат
 В12  Найдієвіший з усіх вітамінів. Впливає на кровотворення та стимулює ріст плоду  Яловича печінка, риба,  морепродукти, м"ясо, молоко, сири
 С  Підвищує опір організму до інфекцій, прискорює загоювання пошкоджень, що можливі при пологах. Особливо необхідний в останній триместр вагітності  Кизил, чорна смородина, обліпиха, цитрусові
 Е  Антиоксидант. Запобігає викидням та передчасним пологам  Олія: соєва, соняшникова, арахісова, кукурудзяна, обліпихова. Спаржа, капуста, помідори
 Залізо  Захищає від анемії. Під час другого і третього триместру допомагає виробленню гемоглобіну  Печінка, бобові, суниці, черешня, айва, шпинат, томати, селера
 Йод  На ранніх термінах гормони  щитовидної залози допомагають зберегти вагітність  Морська риба, печінка тріски, морська капуста, йодована сіль

Зараз ви читаєте новину «Вітаміни треба пити з початку вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути