вівторок, 16 серпня 2011 06:45

Від шкільної форми буває екзема

— Торік донька почала ходити в перший клас, — розповідає киянка Валентина Груба, 34 роки. — Умова у школи була, щоб купити синю форму. Пропонували замовити на фірмі, яка обшиває кілька закладів у районі, але мені було дорого. Придбала сарафан і піджак на базарі за 280 гривень. Трохи синтетичні, такі легше перуться. За місяць усі гольфи та блузки посиніли під мишками. У доньки з'явився сип на руках, почали сльозитися і свербіти очі. Педіатр порадила купити іншу форму. Замовила з напівшерсті. За два тижні алергія пройшла.

Фахівці із "Укрметртестстандарту" перевірили якість шкільних товарів у столичному "Дитячому світі". Більшість виявилися небезпечними для здоров'я.

— Один із чотирьох рюкзаків не мав жорсткої "спинки", яка рівномірно розподіляє навантаження на спину, — говорить 54-річна Галина Некрашевич, начальник випробувальної лабораторії. — Усередині не було перетинок, щоб окремо тримати зошити й бутерброди. На жодному, навіть німецькому, не було світловідбивальних нашивок. Діти йдуть до школи та  повертаються у сутінках. Водії їх не бачать без нашивок, можуть збити.

Найбільше зауважень викликала форма. Перевірили понад 40 виробів. Синтетики в ній має бути не більш як 40%.Фірми, які шиють костюми та сорочки для школярів, використовують тканини з майже 100-відсотковим умістом штучних ниток.

— Підкладки в усіх синтетичні. Вони погано вбирають вологу, накопичують статичну електрику. Одяг іскрить, "стріляє". Синтетичні тканини не зберігають і не віддають тепло. У холодну пору року дитина мерзне, у теплу — пітніє.

У багатьох тканинах виявили неякісні барвники. Під час прання до одягу пришивають клаптики білої тканини. Якщо вони стають рожевими чи блакитними, так само фарба переходитиме на тіло дитини. Може викликати алергію.

— У дітей від неякісних тканин розвивається дерматит. Починається із почервоніння та свербежу, — пояснює 50-річний Анатолій Доміловський, алерголог із Білоцерківської районної лікарні на Київщині. — Може з'явитися також екзема.

Зараз ви читаєте новину «Від шкільної форми буває екзема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі