понеділок, 03 серпня 2020 07:45

Від роботи на городі запалюються м'язи спини

Автор: NASHSOVETIK.RU
  Полоти краще сидячи або навкарачки. Слід періодично робити перерви й легку гімнастику, щоб розвантажити м’язи
Полоти краще сидячи або навкарачки. Слід періодично робити перерви й легку гімнастику, щоб розвантажити м’язи

— Пів дня поралася на дачі. То так спину прихопило, що ледь з грядок вернулася. Ще й ноги понабрякали. Вже й не рада тим огіркам, що вродили. Бо на ліки більше витрачу, — каже 57-річна Марія Пенско зі Львова.

— Після прополювання грядок найчастіше турбує поперек. Людина довго перебуває в одній позі, м'язи перенапружуються. У них сповільнюється кровообіг, виникає брак кисню. Накопичуються продукти метаболізму. Через це може виникнути запалення, і як захисна реакція — спазм, — розповідає Сергій Щербина, 49 років, мануальний терапевт із Києва. — Іноді м'язи розслабляються самі. Якщо цього не відбулося, треба звертатися до спеціаліста.

Перед початком садово-городньої роботи слід провести легку гімнастику. Зробіть кілька плавних поворотів головою у сторони, кругові рухи ногами і руками, щоб розім'яти тазостегновий, плечовий і колінний суглоби. Ручне прополювання краще проводити сидячи або навкарачки. Допоможе лавочка чи перевернуте відро. Хворим на варикоз небезпечно працювати навприсядки. Так перетискаються кровоносні судини, що йдуть по задній поверхні стегна. Збільшується тиск усередині вен гомілки, а це спричиняє розширення вен нижніх кінцівок. Також не варто працювати стоячи на прямих ногах, нахилившись вниз. Через різкий приплив крові до голови можна отримати напад гіпертонії, запаморочення. Як тільки відчуєте скутість чи важкість у тілі, слід перепочити.

— Варто чергувати пози, тоді змінюється навантаження на м'язи. Стежте, аби поясниця не оголювалася. Бажано надіти наколінники. Тоді зможете опиратися на холодну землю. Підніматися треба, опираючись на щось. Бо найбільше навантаження на поперек припадає саме в момент розгинання, — додає Щербина.

Піднімаючи відра чи ящики, не нахиляйтеся, прогинаючи спину. Присядьте навпочіпки, розставивши ноги на ширині плечей, і акуратно підніміть важкий предмет, тримаючи спину рівно. Повинні працювати тільки м'язи ніг і згинатися тазостегнові суглоби. У момент підняття вантажу злегка напружте м'язи живота — це одразу зменшить навантаження на поперек. Переносити важкі предмети потрібно рівномірно у двох руках. Наприклад, по пів відра в кожній. Не перекошуйте спину, не давайте хребту "провисати" в одну сторону. При обрізанні дерев не закидайте сильно голову назад, щоб не нашкодити шийним хребцям. Уникайте різких рухів, вони підвищують ризик травмування.

— Якщо біль у попереку все ж виник, напругу допомагає зняти масаж. Також призначаю мазь на основі трав, з аптечних засобів — нестероїдні протизапальні гелі. Полегшення настане наступної доби. М'язи спини варто укріплювати. Для цього найкраще звернутися до спеціаліста, який вирішує проблемами опорно-рухового апарату.

Після роботи в саду не приймайте контрастний душ. Переохолодження "проблемних" місць може призвести до загострення радикуліту й остео­хондрозу.

Зараз ви читаєте новину «Від роботи на городі запалюються м'язи спини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі