Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2007 14:51

Від похмілля допомагає киснева терапія

 

У столичному торговому центрі "Караван", що на вул. Луговій, працює кисневий бар. Там товпляться люди, замовляють кисневі пінки. На різнокольорові баночки з трубками дивляться з цікавістю, але дихати киснем не поспішають.

— Це не кальян і не наркотик, — каже лікар-терапевт Олена Щебетіна, 47 років, яка працює за стійкою бару. — Це киснева терапія. Кисень із невеликою часткою оксиду азоту добре впливає на клітинний обмін. Аби кисень не сушив слизову носа, його пропускають через воду з ефірною олією.

Пристрій для кисневої терапії схожий на мікрофон: на голову одягають обруч, до якого кріпиться пластинка із двома дірочками. Її ставлять перед носом і подають кисень. Хвилина коштує гривню.

— Молекули кисню швидко проникають у клітини, насичують їх, покращують обмін речовин і дають енергію для роботи. Крім того, виводяться токсини та шлаки, — пояснює Олена Іванівна. — Людина почувається бадьорою вже за 10–20 хвилин.

Можна дихати киснем із різними ароматами. Для бадьорості — кедр чи піхта. Щоб розслабитися — евкаліпт, м"ята та лимон. А при простуді — антигрип чи евкаліпт. Тим, хто приходить уперше, пропонують посидіти 5–10 хв. — щоб визначити, як подіє терапія.

До стійки підходить невисокий чоловік. Вітається і просить увімкнути йому евкаліпт, бо має нежить.

— Я вдруге так лікуюся, — каже Дмитро. — Минулого разу теж підліковував закладений ніс. Допомогло.

За 15 хв. чоловік встає й каже, що вже дихає вільно.

Батьки приводять дітей із нежитем

— Часто батьки приводять дітей із нежитем, — додає Олена Іванівна. — Їм достатньо посидіти 3–5 хвилин. Потім можна день не закапувати носика. А чоловіки приходять, щоб зняти похмілля.

Лікарка розповідає, що про антипохмільний ефект кисню дізналася випадково.

— Якось до стійки підійшов хлопець добряче напідпитку й почав розпитувати, що це таке. Я йому дала подихати "бадьорістю" — сумішшю ялиці, розмарину та кедру. За 20 хвилин він поводився адекватно й на твердих ногах пішов від стійки. Тепер, коли приходять із похмільним синдромом, знаю, що пропонувати.

У кисневому барі часто бувають працівники "Каравану". Вийти на свіже повітря вони не можуть через роботу, а під кінець дня вже й кава не бадьорить.

— Для схуднення раджу кисневі пінки, — каже Олена Іванівна. — За два тижні роботи тут я скинула два кілограми. Їм пінку зранку та увечері.

Пінка надовго вгамовує почуття голоду.

— Можна мені велику пінку, — просить жінка старшого віку в хутряній шапці. — У мене тиск низький, я вже і чай з "Бітнером" випила — не допомогло. А таку пінку у санаторії їла — стан покращувався.

Жінка відходить зі стаканчиком пінки, що схожа на рожеву пухнасту масу. На смак вона солодка, має аромат яблук. Таку готують із яблучного соку та кореня солодки. На язиці відчуваються бульбашки — наче їси порожні ікринки.

— Таку пінку замовляють ті, хто має проблеми зі шлунком, — каже лікар. — Завдяки кисню вона нормалізує обмін речовин та дезінфікує. Покращує самопочуття при виразках та ерозіях, убиває гельмінтів. Усі ці недуги спричиняють бактерії чи паразити, які живуть у безкисневому середовищі.

Для лікувального ефекту пінку слід їсти щодня або через день протягом двох тижнів. Маленький стаканчик коштує 3 грн, великий — 5.

До стійки підходить тато з шестирічною донькою.

— Зробіть їй пінку, хай посидить, поїсть. А я піду скуплюся.

Пінками лікують бронхіт у курців

Кисневі пінки та дихання киснем називають оксигенотерапією. Лікарі радять доповнювати їх прогулянками на свіжому повітрі. Кажуть, що повільна хода допомагає організму побороти наслідки кисневого голодування.
— Кисневою терапією лікують хвороби шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів та серцево-судинної системи, — пояснює Олександра Кириленко, 31 рік, терапевт медичного університету ім. О. Богомольця. — Хворим з інсультами кисневі маски приносять у палати. Для таких пацієнтів — це реанімаційна допомога.
Пінки насичують організм антизапальними та відхаркуючими речовинами. Корисні при лікуванні виразок, хронічного кашлю, бронхіту курця. Вони також зміцнюють імунітет і допомагають при гіпертонії, атеросклерозі, реабілітації після пневмонії. Кисневі маски радять людям з ішемічною хворобою серця, гіпертонією та після інфаркту.

Зараз ви читаєте новину «Від похмілля допомагає киснева терапія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути