вівторок, 20 серпня 2019 00:11

Від гігантської пухлини мозку пропав нюх

— Звернулася в нашу клініку 56-річна жінка з Чернівців, — розповідає Ігор Ігоревич Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Два місяці тому рідні почали помічати, що її характер змінився. Стала неговірка, замкнена. Сама жінка скаржилася на головні болі та проблеми із сечовипусканням. Але найцікавіше — в неї повністю пропав нюх.

Хвору направили на МРТ головного мозку. На знімку виявили пухлину.

— Назва — менінгіома. Це доброякісна пухлина. У жінки вона виросла в нюховій ямці. Тому і зник нюх. Пухлина була гігантська — 5 сантиметрів, розміром зі сливу. Якби її не вирізали, за місяць-два пацієнтка могла б померти від набряку головного мозку. Менінгіоми ростуть повільно, і мозок до них пристосовується. Симптоми з'являються, коли організм не може справитися з цією проблемою. Тому часто виявляють такі великі пухлини.

Жінку могла врятувати лише операція. Зробили її в Міжнародному центрі нейрохірургії, що у Києві. Тривала 10 год.

— Складність операції полягала ще в тому, що жінка важила 120 кілограмів і мала багато супутніх хвороб — проблеми з судинами, нирками. Сама пухлина була в глибині головного мозку і приросла до важливих артерій і нервів. Операція була кривава, бо доводилося її від цих судин відділяти.

Хірургам удалося забрати 90% пухлини.

— Після операції пацієнтка почувається добре. Одразу помітили зміни. Стала говірка, весела. Далі буде здорова, житиме нормальним життям.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.
Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх. Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78.
м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх.
Тел. 0(67) 891 00 00
м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.
Тел. 0(99) 309 20 21
Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року
Зараз ви читаєте новину «Від гігантської пухлини мозку пропав нюх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі