понеділок, 02 вересня 2013 00:30

"Важив 120 кілограмів. Скаржився, що втрачає інтерес до жінок"

 

— Чоловік почав погано бачити, — розповідає киянка Олена Заблоцька, 54 роки. — Казав, ніби перед очима все мутніє, а потім знов нормально. У нього невелика далекозорість +1,5. Подумав, може катаракта. Окуліст порадив здати аналіз крові на цукор. Здали. А там цукор 14 одиниць при нормі п'ять-шість. Чоловік навіть не підозрював, що хворий на діабет. Останнім часом його мучила спрага, але думав, що це через пил, бо працює будівельником.

— Часто люди дізнаються, що хворі на діабет другого типу, коли починаються ускладнення, — розповідає професор Володимир Паньків, 57 років, керівник відділу профілактики Український центру ендокринної хірургії. — Можна п'ять-десять років ходити з діабетом і не знати про це. В Україні зареєстровані 1 мільйон 300 тисяч діабетиків. Прогнозуємо, ще три мільйони не знають про недугу.

При діабеті організм отруюється глюкозою, якої забагато в крові. Через це звужуються капіляри. Кров не доходить до важливих органів.

— При другому типі, що часто зустрічається у людей після 40 років, вражені більші судини. У них виникає атеросклероз. Розвивається ішемічна хвороба серця, що призводить до інфаркту. Або вражені судини головного мозку, тоді є загроза інсульту. Чи кров не доходить до ніг, і виникає так звана діабетична стопа. Людина натерла ногу чи зробився мозоль. У хворого — інфекція, пальці починають гнити, а він навіть не відчуває цього. Була у мене 60-річна пацієнтка, у неї почорнів палець. Ампутували його. Звісно, ми лікуємо діабет, але пальців уже не повернути.

Професор каже, що гангрена ноги зустрічається в одного зі 100 пацієнтів. Гангрена пальців — у трьох. Кожен п'ятий відчуває проблеми з нирками та очима. 65% діабетиків схильні до інсультів.

— Спочатку захворювання проявляється в нечіткому зображенні. Перед очима — затуманення, ніби якась пелена. Минає, зір нормалізується — а потім знову пелена. Якщо вражені нирки, з'являтимуться набряки під очима, анемія. Такі хворі часто бігають у туалет. Зазвичай у них ноги перестають бути чутливими. Не реагують на пощипування, холодне та гаряче. Наступила пацієнтка на розпечену бляху. У неї опік, а вона навіть не відчула.

Надмірний рівень цукру у крові знижує рівень чоловічих гормонів.

— Мав 40-річного пацієнта. Скаржився, що втрачає інтерес до жінок. Був повний, важив 120 кілограмів. Після того, як знизили рівень цукру, схуд на 5 кілограмів. Статева функція відновилася без лікарських препаратів.

Не можна їсти випічки і гречки

Якщо в діабетика погіршився зір, у першу чергу, він має знизити рівень цукру в крові. А вже тоді підбирати окуляри, каже Володимир Паньків.

— Головне — не допустити інфаркту чи інсульту. Хворий мусить мати при собі глюкометр, яким вимірюватиме рівень глюкози у крові. Не їсти цукру, випічки, навіть гречки. Носити зручне взуття. Стежити за гігієною стопи. Щодня мити ноги. Хвороба поки що невиліковна. Але якщо дотримуватися всіх порад лікаря, можна жити довше за людей без діабету.

Зараз ви читаєте новину «"Важив 120 кілограмів. Скаржився, що втрачає інтерес до жінок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі