понеділок, 04 листопада 2019 00:35

Ванна з мелісою допомагає розробити м'язи

— Гіпертонус, порушення м'язового тонусу в немовлят — нормальний стан, — розповідає Віктор Мисливий, 45 років, дитячий реабілітолог зі Львова. — Виникає, бо дитина в утробі матері довго була в одному положенні. Але якщо за три місяці після народження стан не нормалізувався, треба займатися зі спеціалістом.

Така дитина мало рухається, погано смокче і не набирає вагу. Не тримає голову.

— Найважчим пацієнтом був хлопчик, якому лікарі пророкували тільки півтора року життя. Він ще в утробі матері переніс вірусну інфекцію герпесу. Народився синім через удушення. Потрапив до мене у півторамісячному віці з бронхітом, що переріс у запалення легенів. Я займався з нею до року. Зараз хлопчик хоч і має риси аутизму, але сам сідає на горщик, їсть. Стрибає на батуті й стоїть там на голові та руках.

Стимулює м'язи дітей масажем. Кладе їх на великий м'яч для аеробіки й на ньому робить вправи. М'язи стають еластичнішими також після розслаблюючих ванн. У них додає м'яту, мелісу або валеріану.

— При гіпертонусі допомагає плавання. Тому дітей краще купати у великій ванні. Підтримувати малюка під живіт, поки він буде працювати руками і ногами.

Батьки самі можуть виявити гіпертонус у дитини. Коли неможливо відвести її руки від грудей. Або коли при нахилі голови у дитини згинаються руки і розгинаються ноги. При повороті голови наліво в цьому ж положенні ліва рука витягується вперед, ліва нога розгинається, а права згинається. Батьків має насторожити, коли у немовляти голова завжди нахилена до одного плеча, воно робить переворот тільки через один бік. Коли починає ставати, спирається не на всю стопу, а на носок. Якщо гіпертонус у дітей не вилікувати, формуються неправильна хода, постава та мова.

Зараз ви читаєте новину «Ванна з мелісою допомагає розробити м'язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі