понеділок, 15 травня 2017 06:06

В активних чоловіків клімакс протікає непомітно

Автор: ФОТО З САЙТА www.doctordiabetes.ru
  Гормональна перебудова в чоловіків починається в 45–60 років. Триває від двох до шести років
Гормональна перебудова в чоловіків починається в 45–60 років. Триває від двох до шести років

— Думав уже, що дурію. Весь час паморочиться голова і все дратує. Із цим ще можна жити, та найстрашніше — перестав себе відчувати чоловіком. Хочеться, а фізично нічого не виходить, — розповідає 53-річний Іван Петрович із Черкас. Прізвища не називає. — До того ж пітнію, як паровоз. Із лікуванням тягнув. А потім задумався, що попереду ж літо. І доведеться, мабуть, голим ходити, бо від поту одяг буде мокрий.

Лікар призначив двотижневий курс таблеток. Вони мають зменшити пітливість, розслабити і підвищити потенцію.

— Коли ставлю діагноз клімакс, чоловіки не вірять. Кажуть: "Ми ж не баби. У нас такого не буває". У тому й річ, що буває у всіх. Про яку профілактику може йти мова, коли люди не знають про існування проблеми? — каже 43-річний Іван Середюк, столичний уролог.

Клімакс означає поступове згасання статевої функції. Гормональна перебудова в чоловіків починається в 45–60 років. Триває від двох до шести років. В яєчках знижується вироблення чоловічого гормону — тестостерону.

— В активних чоловіків клімакс протікає поступово й непомітно. Важче переносять перебудову ті, хто має хронічні захворювання або мало рухається. Чим швидше він проходить, тим більше чоловік мучиться. Відразу виникають усі симптоми. І серце швидко калатає, і запаморочення або відчуття пульсації в голові, і безсоння.

Також погіршується пам'ять, підвищується кров'яний тиск, знижується потенція або виникають болі при сечовипусканні. Чоловіки стають дратівливі чи дуже мляві. Порушується обмін речовин, тому різко повніють.

— Потрібно уважно ­ставитися до змін в організмі, а не думати, що само мине.

Чоловіки мають здати аналіз крові для визначення вмісту тестостерону.

— Якщо пацієнт затягнув із лікуванням і через своє статеве безсилля впав у депресію, призначаю антидепресанти.

Щоб полегшити перебіг клімаксу, виписують гормональні препарати.

— Чоловікам із сильною пітливістю раджу пити чай із шавлії. Одну столову ложку сухої трави залити двома склянками окропу, дати настоятися 20 хвилин. Готовий настій пити тричі на день. Приймати слід два тижні. Зробити тижневу перерву й повторити курс.

Для профілактики потрібно більше рухатися та дотримуватися дієти.

— Не треба наїдатися і відлежуватися на дивані. Мають бути хоча б якісь фізичні навантаження. Не обов'язково займатися в тренажерних залах. Достатньо проходити хоча б кілька кілометрів на день. Їсти рослинну їжу. Вітамінна "бомба" для простати — гарбузове насіння, корінь селери й петрушки, волоські горіхи. Корисні для чоловічого здоров'я сметана, перепелині яйця.

Крім того, полегшити стан у період клімаксу допомагають правильний ­режим дня та відмова від шкідливих звичок.

— Профілактикою клімаксу є регулярне статеве життя й фізичні навантаження. Завдяки їм він проходить безсимптомно. Від них залежить, чи виникнуть збої простати. У середньому секс має бути двічі на тиждень і приблизно через однаковий проміжок часу.

Зараз ви читаєте новину «В активних чоловіків клімакс протікає непомітно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі