понеділок, 16 вересня 2019 06:26

Утерту ступню рівняють ортопедичними устілками

— Пішли на плановий ­огляд до ортопеда перед школою, і той нас налякав. Виявилося, що в доньки скривилася ступня. Ми вибирали звичайне взуття, а треба було ортопедичне, — розповідає Олена Дерманська, 29 років, із Хмельницького. — Лікар попередив — може початися викривлення хребта. Тим більше, маємо генетичну схильність. Але якось мало віриться, що ступня має відношення до спини.

— Що спина дитини викривляється, можна побачити за утертістю підошов. Найкраще це видно на взутті з низькими підборами, — розповідає Григорій Максимець, 44 роки, ортопед із Пущі-Водиці Київської області. — Якщо утертість усередину — це ознака розпластаності. Підошва може стиратися хрест-навхрест. Лівий внутрішній край пальців і зовнішній край п'ятки. Це є ознакою деформації хребта.

Розпластаність розвивається поступово. Хребці зміщуються, а суглоби швидше стираються. Для перевірки стану спини можна взяти лінійку й виміряти стопу.

— Як тільки визначили завал стопи на якийсь бік, варто замовити індивідуальні ортопедичні устілки. Такі слід покласти в домашнє взуття й ходити по 2–3 години на добу.

Зараз ви читаєте новину «Утерту ступню рівняють ортопедичними устілками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі