пʼятниця, 14 січня 2011 07:00

У животі дівчинки назбиралося 20 літрів рідини

Автор: фото: REUTERS
  У китаянки Ху Юнгкхінг порушений відтік крові  з печінки
У китаянки Ху Юнгкхінг порушений відтік крові з печінки

4-річна Ху Юнгкхінг із китайської провінції Шангсі має живіт, як у жінки на п'ятому місяці вагітності. Його обхват — 106 см. Дівчинка страждає на синдром Бадда-Кіарі, викликаний закупоркою вен у черевній порожнині. Перше обстеження їй зробили у 8 місяців. Лікарі не змогли назвати причин недуги. Інша діагностика теж не дала результату.

— Живіт не припиняв рости. На лікарів ми витратили всі гроші, доки нарешті нам сказали, що у малої проблеми з венами, — каже батько дитини Ху Тіанпенг. — Було дуже боляче дивитись, як мучиться дитина. Юнгкхінг любить танцювати, але не могла встояти на ногах більш як 2 хвилин. У її животі було понад 20 літрів рідини.

На той час у Китаї прооперували хлопчика Чен Сичуань із подібною недугою. Зробили це  у Центральному госпіталі Пекіна. Кошти на операцію зібрали чужі люди.

— Коли ми дізналися про того хлопчика, вирішили теж попросити про допомогу. Через телебачення звернулися до людей, щоб зібрали нам гроші на операцію. За кілька днів мали потрібну суму.

Хірург-гепатолог із Київського центру лікування захворювань печінки, жовчних шляхів та підшлункової залози Вадим Уваров, 39 років, каже, що синдром Бадда-Кіарі рідкісна хвороба.

— Недугу можуть спровокувати вірусні гепатити, онкологія, генетична схильність. Суть синдрому в тромбозі печінкових вен. Порушується відтік крові від печінки, через це виникає набряк органу. Проявляється синдром портальної гіпертензії — підвищується тиск у судинах черевної порожнини. Починає накопичуватися вільна рідина в животі — асцид. Від цього йде інтоксикація інших органів. Закінчується все цирозом і смертю. Лікувати дуже важко. В Україні застосовують медикаментозні й хірургічні методи.

Жителька райцентру Христинівка Черкаської області 26-річна Леся Мережко рік хворіє на синдром Бадда-Кіарі. Вона чекає на трансплантацію печінки в Білорусі. Там операція коштує $45 тис. Тоді як у Німеччині — 160 тис. євро. Леся збирає гроші, бракує $30 тис.

— Наші лікарі зразу сказали: житиму від трьох днів до трьох років. Зараз у мене великий живіт, всередині збирається до 5 літрів рідини. Її не відкачують, інакше набиратиметься швидше. Судини стравоходу і шлунку розширені. Може статися кровотеча. Мені не можна піднімати важкого. Важко сидіти через великий живіт, болить печінка. Маю дотримуватися суворої дієти. Страшно усвідомлювати, що маю смертельну хворобу.

Леся виховує 7-річну доньку. Допомагає їй батько Олександр.

Зараз ви читаєте новину «У животі дівчинки назбиралося 20 літрів рідини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі