четвер, 02 серпня 2007 17:50

У стравоході та шлунку Сергія Ващенка лопаються вени

Автор: фото: Сергій ХОМЕНКО
  Сергій Ващенко (праворуч) разом із мамою та братом Владиком. Аби назбирати грошей на лікування, родина здає молоко від двох корів
Сергій Ващенко (праворуч) разом із мамою та братом Владиком. Аби назбирати грошей на лікування, родина здає молоко від двох корів

12-річний Сергій Ващенко живе з мамою та 6-річним братом Владиком у селі Олешня Корюківського р-ну Чернігівської області. Восени він піде у сьомий клас. Через хворобу, з якою живе 11,5 року, хлопець часто пропускає уроки.

— Це наче жити на вулкані, — каже мама Сергія Тетяна Ващенко, 32 роки. — Напади виникають безсимптомно: вени лопаються всередині шлунку, він поступово наповнюється кров"ю, потім хлопець починає блювати кров"ю й непритомніє.

Розповідає, що хлопець хворіє з дитинства: у пологовому будинку малюк заразився стафілококом. А в півроку лікарі запідозрили в нього рак підшлункової залози. Сергій перестав їсти, його шлунок збільшився.

— Помирає дитя і все. З чоловіком вирішили повезти його до Києва. Грошей позичили, найняли машину й поїхали в якийсь інститут. Звідти нас направили в "Охматдит". Столичні лікарі діагноз спростували. Поставили інший — синдром портальної гіпертензії (підвищення тиску у венах та їх розширення. — "ГПУ").

В "Охматдиті" родина познайомилася з професором Олександром Дубровіним. Він узявся лікувати Сергія. Відтоді Тетяна фактично оселилася з дитиною в лікарні, а чоловік не витримав і залишив сім"ю.

Син починає блювати кров"ю й непритомніє

За п"ять років хлопцеві зробили чотири операції. Останню — у столичному "Охматдиті" у квітні цього року. Вона тривала сім годин.

— Сергійко провів тиждень у реанімації, а додому відпустили лише в травні, — розповідає мама. — Аби назбирати грошей на лікування, звернулися через районну газету по допомогу. Люди відгукнулися, та й фонд "Слов"янський", від Корюківської фабрики шпалер, виділив нам дві тисячі гривень.

Поки мама розповідає, Сергій сидіть поруч. Підказує медичні терміни. Хлопчик худий і виснажений, під очима синці. Він знає, що його хвороба невиліковна.

— Це вже я поправився, — усміхається Сергійко. — Був ще худішим. Особливо після реанімації. Зараз я на дієті — смаженого, солоного, гострого їсти не можна. І щодня треба пити ліки.

—  Вранці відкриваю очі і прошу Бога, щоб нічого не сталося, — каже Тетяна. —  А коли син скаже: коле в боку чи болить, тільки й думаєш — аби не напад. З мобілки дзвоню лікарю в Київ, консультуюся. Сподіваюся, що найстрашніше ми вже пережили. Медицина ж  розвивається. Може, з часом Сергій житиме без болю та страждань.

Хворим потрібна пересадка печінки


Вени у шлунку та стравоході лопають, коли не працює печінка. Кров не очищається, тиск підвищується й судини не витримують, — пояснили "ГПУ" в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова.
— Синдром портальної гіпертензії може виникати через хронічний гепатит, цироз, вроджені вади розвитку, запальні процеси у венах, — каже Микола Калита, головний науковий співробітник відділення трансплантології та хірургії печінки. — У Сергія недугу могла спровокувати інфекція в організмі, яка розвинулася після стафілококу ще в пологовому будинку.
Таким хворим призначають лікування, як при виразках. Якщо ж медикаментозна терапія не допоможе — робитимуть пересадку печінки. Частину здорової пересадять хлопчику від донора-родича.

Зараз ви читаєте новину «У стравоході та шлунку Сергія Ващенка лопаються вени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі